Your Highness – City in Ruins

Your Highness – City in Ruins
Eigen Beheer, 2015

In Nederland is Herder harder, in België is Your Highness het vlaggenschip voor de stonermetal. Met hun tweede album City in Ruins mikt de band uit (groot-)Antwerpen hoger, breder en internationaler. Volledig terecht wat mij betreft.

Your Highness speelde zich de voorbije jaren in heel wat kijkers door hun indrukwekkende liveprestaties. Hun beukende stonermetal, gekruid met lekkere bluesriffs, vertaalt zich namelijk perfect naar jeugdhuizen, concertzalen en festivalweides. Hun eigen bier, Hoogheid, hielp natuurlijk ook. Cults ‘n’ Cunts, hun debuutplaat uit 2011, was al sterk en toonde dat deze band ook in de studio z’n mannetje stond. Iets wat een ep en een split met Hedonist alleen maar bevestigden. City in Ruins maakt nu duidelijk wat iedereen in (groot-)Antwerpen al een tijdje had gesnapt: Your Higness is klaar voor een stap hoger.

Wat mag u verwachten? Your Highness combineert loodzware stoner met melodische blues. Op z’n zwaarst neigt het naar de sludge, op z’n frivoolst komen bands als Mastodon in het vizier. Dit alles wordt ondersteund door de onvermoeibare vocalen van Ben Baert. Hij schreeuwt zijn longen uit zijn lijf en doet dat heel overtuigend, maar een beetje meer variatie had hier en daar welkom geweest. De vocalen slagen er veel minder dan de gitaren in om voor hooks te zorgen (iets wat op Black Moon Rising wel nog lukte). Live is Baert geweldig, maar op plaat een beetje eentonig.

Muzikaal schittert Bart Struyf als leadgitarist, vakkundig ondersteund door Jean Van Assche. Samen voorzien ze de zware basis van fijne melodieën die lekker in het gehoor liggen. De band deinst er ook niet voor terug om de instrumenten te laten spreken (Prey of the Pulpit), waarbij de doorgaans redelijk anonieme bas van Jorn Van der Straeten ook aan belang wint. Het is echter vooral de combinatie van stoner en blues, die uitstekend tot zijn recht komt op nummers als Desertkater (dé hit van deze plaat) en Jezebel, die toont waarom Your Highness breed mag gaan mikken. Ze combineert immers de metalen roots van de band met frivoliteit die ook in het hardere rockwereldje kan aanslaan. Maar wees gerust, Your Highness blijft in de eerste plaats een metalband, getuige een heerlijke schijf als Counter Cursed.

Your Highness staat of stond dit jaar onder meer op Ieper Winterfest, Groezrock, Roadburn en werd door haar fans verkozen tot een band die zeker op Pukkelpop moet te zien zijn. Het toont mooi dat deze band een succesformule heeft gevonden die haar toestaat breed te mikken, zonder in te boeten op agressiviteit en flauwe moppen (Desertkater verwijst naar hun uitstekende passage op Desertfest). De komende maanden overspoelen ze de podia in Vlaanderen en Nederland, maar ook een Zuid-Europese tournee is al gepland. Binnenkort buigt heel Europa voor deze Hoogheid en laat ze misschien ook jouw City in Ruins.

Tracklisting
”

 1. 836
 2. Jezebel
 3. Falling Antwerp
 4. Dead Pariah
 5. Desertkater
 6. The Grumble
 7. Hammered
 8. Prey of the Pulpit
 9. Counter Cursed
 10. Fed on Fury

Line-up:

 • Joachim Cols – drums
 • Jorn Van der Straeten – bas
 • Ben Baert – vocalen
 • Jean Van Assche – gitaar
 • Bart Struyf – gitaar

Links: