Your Highness – Blue Devils

Your Highness – Blue Devils
Highness Records, 2012

Wie dit uit Antwerpse havenmodder opgetrokken gezelschap de laatste jaren zo’n beetje gevolgd heeft, weet dat ze er behoorlijk vandoor kunnen gaan als je ze de kans geeft. Hun eerste full cd Cults ‘n Cunts bevatte een paar goeie mokerslagen en wordt elders op deze zware pagina’s al vermeld. Nu is er dus een EP met slechts drie nummers, maar dat zal je geweten hebben ook. Stonermetal, jongens, en niet van de minste.

Low Country Exiles begint nog vrij rustig, maar scheurt er dan lekker bluesy vandoor. Op speed weliswaar en met een verschroeiende, dubbele gitaarsound, waarbij een licht ontregelde distortion prominent aanwezig is. Het rammelt aan alle kanten en het rammelt verdomd goed. Het scheurt, het trekt, het piept, het kraakt en het gaat redelijk rechtdoor! Het is misschien even wennen aan de strot van Ben Baert, maar die past geweldig bij dit soort havengedaver. De man doet me ergens aan het vroege Entombed denken.

Your Highness heeft natuurlijk wel ergens de bekende mosterd gehaald en het prille Mastodon is soms wel dichtbij, maar ze geven er een goeie, originele draai aan. In Wrack and Ruin vallen daarbovenop zelfs snuifjes good old Motörhead te herkennen. Uit dit nummer blijkt ook de grote troef van deze groep: de gitaren mogen regelmatig heerlijk los gaan en nemen daar heerlijk hun tijd voor. Waarmee trouwens het grootste euvel van hun debuut verholpen is. Daar had had je soms nog het gevoel dat men het allemaal wel héél snel afraffelde. Hét meesterstuk op deze EP is echter het acht minuten durende Blue Devils! Ook dit nummer begint bluesy, tot de pletwals er overheen gaat en men tsunamigewijs de Lage Landen platbeukt. Fun! Naast nog uren natrillende ballen hou je er in elk geval een onwaarschijnlijk goed rondhosgevoel aan over! Dit had veel meer dan drie nummers mogen zijn, maar goed, we zijn ooit met minder tevreden geweest!

Tracklisting:
Your Highness – Blue Devils

  1. Low Country Exiles
  2. Wrack And Ruin
  3. Blue Devils

Line-up:

  • Ben Baert – Vocals
  • Bart Struyf – Guitars
  • Jean Van Assche – Guitars
  • Ilja Janssens – Bass
  • Joachim Cols – Drums

Links: