YounA – Zornvlouch

Veel te weinig kom ik nog toe aan het schrijven van reviews van vondsten die niet via de geijkte kanalen binnenkomen. Als dat dan toch zo eens is, dan voel ik me meester te rijk en zet ik de vondst meteen te kijk op de meest positieve manier. Als ik enigszins overenthousiast overkom, vergeef me. YounA is één van die bands die ik absoluut wil aanbrengen als tip van de maand, althans in het blackmetalgenre. YounA is de creatie van de Duitser genaamd Matthias Kempe, die nog in tal van andere onbekende bands actief is. Er verscheen een EP van deze band in 2019. Dit is de debuut langspeler.

Wat het meest opvalt aan YounA is de affiniteit met Finse en Zweedse black uit de tweede helft van de jaren negentig, die wordt aangevuld met additieven als daar zijn spoken words, samples en een vorm van The Ruins of Beverast-koorzang/-grotgezang uit de beginjaren van deze Duitse band (denk Unlock The Shrine). Het tempo op Zornvlouch ligt hoog, met constant rauw, striemend en brutaal hard pulserende meedogenloosheid die een voorliefde voor Katharsis (de band) verraadt. Ook een Antaeus schiet in mijn gedachten, al was het maar omdat de furie mij hetzelfde ongemakkelijke en hypnotiserende gevoel geeft. Niet alle nummers penetreren zonder enige vorm van remmingen je gehoorgang. Het instrumentale Vreveler is eerder “ritualistisch” van aard bijvoorbeeld. Maar dat is de uitzondering die de regel bevestigt.

Qua productie valt het allemaal best wel mee, de lofi-gitaargeluiden worden net gekoppeld aan een strak optredende drummer (op het randje van industrial black zelfs hier en daar). De keelklanken zijn behoorlijk indrukwekkend, ondanks de bijzonder expressieve exaltering is de intonatie van het Duitse vocabularium duidelijk hoorbaar. Woede, walging en ergernis staan tekstueel centraal op dit werkstuk, iets waar je geen Duits voor hoeft te begrijpen om aan te voelen trouwens. Zelfs wie zich moet baseren op zijn ogen wegens gebrek aan gehoor kan makkelijk afleiden aan het artwork hoe de vork in de steel zit aangaande Zornvlouch.

Opnieuw een fijne release van Into Endless Chaos Records, dat na het prima debuut van het Duitse Veiled wederom een uiterst sterk werk presenteert. Hulde alom. En nu Zornvlouch in huis halen (enkel op tape of vinyl te koop trouwens).

Score:

84/100

Label:

Into Endless Chaos Records, 2020

Tracklisting:

  1. Knochen zu Asche, Kronen zu Rost
  2. Tievelswizzan
  3. Zornvlouch
  4. Vreveler
  5. Tievelsühtic
  6. Verdrieß und Verderben
  7. Urgewalt

Line-up:

  • Mts – Alles

Links: