Yngwie Malmsteen – Blue Lightning

Yngwie Malmsteen kennen we uiteraard als de man die een miljoenmiljard noten per minuut kan spelen en faam verwierf met Rising Force. Anno 2019 komt hij met een cd waarop hij zijn liefde voor blues laat horen middels een achttal covers en vier nieuwe eigen nummers. Hierop krijgt hij veel kritiek, zo valt in recensies te lezen. Vooral het feit dat Malmsteen alles zelf inspeelt en zijn stemgeluid het moet ontgelden.

Voor een groot deel kan ik me vinden in de kritiek. Malmsteen is geen zanger en dat wordt hij ook niet. Zijn dunne, nasale stemgeluid wordt al na enkele nummers irritant en dat alleen al maakt dit album een hele zit. Spelen kan hij uiteraard wel en dat etaleert hij middels lange solo’s. Of je er nu van houdt of niet, feit is dat deze het album naar een hoger niveau tillen en het nog enigszins de moeite van het beluisteren waard maken.

De vier eigen nummers zijn degelijk, maar ook niet meer dan dat. Compositorisch zit het weinig geniaal in elkaar, iets wat de componist aan zichzelf en de wereld verschuldigd is. Ook het feit dat de vier eigen composities over het album verspreid staan, oogt wat vreemd.

Malmsteen had er, met zijn ervaring en reputatie, beter aan gedaan om enkele gastzangers te vragen de nummers in te zingen. Nu zitten we opgescheept met een niemendalletje waar zelfs verstokte Malmsteen-fans niet op zitten te wachten. Eigenlijk mist er een belangrijk element op Blue Lightning: bezieling. Malmsteen heeft dit album ongetwijfeld als eerbetoon aan zijn muzikale voorbeelden bedoeld. Jammer dat dit niet te horen is.

Label:

Mascot Records, 2019

Tracklisting:

 1. Blue Lightning
 2. Foxey Lady (Jimi Hendrix – cover)
 3. Demon’s Eye (Deep Purple – cover)
 4. 1911 Strut
 5. Blue Jeans Blues (ZZ Top – cover)
 6. Purple Haze (Jimi Hendrix – cover)
 7. While My Guitar Gently Weeps (The Beatles – cover)
 8. Sun’s Up, Top’s Down
 9. Peace Please
 10. Paint It Black (The Rolling Stones – cover)
 11. Smoke On The Water (Deep Purple – cover)
 12. Forever Man (Eric Clapton – cover)

Line-up:

 • Yngwie Malmsteen – Vocalen, gitaar, basgitaar, drums

Links: