Yhdarl – Morbus

Eén van mijn favoriete Waalse medemensen is de persoon die schuilgaat achter de artiestennaam Déhà. Hij is een veelschrijver (ik moet de nieuwe Déhà ook nog reviewen, ik weet het) met 345 bands achter zijn naam. Vooral zijn Imber Luminis materiaal vind ik ijzersterk en extreem ontroerend, maar ook Yhdarl kan op mijn sympathie rekenen. Het vijf uur durende werkstuk Antithesis bijvoorbeeld, pure waanzin trouwens, kwam hier hard binnen. Het begin 2018 uitgebrachte album Loss (via I, Voidhanger) miste ik jammerlijk, dus gaan we meteen over naar deze nieuwe schijf, in eigen beheer uitgebracht.


Naar goede gewoonte duurt dit gevecht tussen licht en duisternis in het kosmische oorlogszone lang. Heel lang. 80 minuten, voor zes nummers. Lang uitgesponnen doomdeath en funeral doom, die bestaat uit verschillende dimensies en instroomkanalen waarlangs geschreeuw, agonisch gekrijs en diepe grunts hun intrede doen. Een martelkamer met afdalende gitaartrappen, die telkens opnieuw leiden naar nieuwe kamers vol wanhoop en desillusie. Het aandeel heliumscreams en ijzige blackvocalen is iets groter dan in het verleden, waardoor het downergehalte minder sterk aanwezig is dan op de laatste albums die ik ken van Yhdarl. Na wat onderzoek gedaan te hebben is daar een logische uitleg voor: deze nummers dateren allemaal uit de periode 2006 – 2007, en zijn opgenomen in de periode 2015 – 2018. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de wat ‘bozere’ Yhdarl, waar brute waanzin het haalt op psychopathische neigingen – zoals tijdens de eerste minuten van het nummer Sky amongst infested Stars. Maar heb je daar zelf een andere mening over, giet dan gerust wat punten bij aan het eind.

Heb je echter geen idee waarover het gaat, stream dan even het nummer hierboven en ervaar zelf hoe Déhà met zijn Yhdarl de realiteit beleeft in zijn vervorming van het Faithless-nummer Insomnia, hier in een dik tien minuten durende alteratie.

Score:

82/100

Label: 

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

  1. The Flesh Refuses the Light
  2. Sky Amongst Infested Stars
  3. Dismembered Sun
  4. The Unfair Betrayal
  5. Insomnia (Faithless cover)
  6. Morbus

Line-up:

  • Déhà

Links: