Yggdrasil – Irrbloss

Yggdrasil – Irrbloss
Grand Master Music, 2011

Yggdrasil bestaat tien jaar en dit wordt uitbundig gevierd. Niet alleen bracht de band de twee eerste plaatjes (Kvällningsvindar Över Nordrönt Land en Vedergällning) nog een keertje uit, ook de nieuwste plaat Irrbloss kunnen we weldra in de rekken verwachten. De band onderging door de jaren heen weer heel wat veranderingen binnen de line-up. Zo werd de band ten lange leste vervolledigd met een drummer en een tweede gitarist. Ook aan de muziek werd, voor de zoveelste keer, wat gesleuteld.

Luister eerst een keertje naar Kvällningsvindar Över Nordrönt Land en prop daarna Vedergällning in je speler: Voilá je hebt een perfect beeld van deze nieuwe plaat. De mannen hebben een verzoening gevonden tussen de twee stijlen. Het ietwat ruwere vikinggeschreew en de breekbare folksound. De instrumenten en de uitvoer van de tracks zitten goed, maar wat maken ze saaie nummers! Alles wat op deze plaat staat hebben we al een keertje op de vorige albums gehoord. Ik had gehoopt dat deze mannen een grote sprong voorwaarts hadden gemaakt terwijl ze met deze plaat wat ter plaatse blijven trappelen. Ze namen de rauwe stem wel over, maar de muur van muziek die de laatste plaat zo gaaf maakte werd vervangen door een braaf koortje.

Muzikaal en conceptueel zit alles wel netjes, maar ze kunnen me alles behalve blijven boeien. Na een wervelende Vedergällning stellen ze teleur. Misschien wat minder van muzikanten wisselen en weer de muzikale eenvoud opzoeken. Want wees nu eerlijk, dat stond de band een pak beter.

Yggdrasil

Tracklisting:

 1. Höstmörkrets Natt
 2. Bergtagen
 3. Skaldefader
 4. Irrbloss
 5. Tokikvad
 6. Norrland
 7. Uppåkra
 8. Kungabål

Line-up:

 • Magnus Wohlfart – Vocals, Guitar, Keyboards
 • Gustaf Hagel – Bass
 • Benny Olsson – Guitar, Vocals
 • Jacob Blecher – Drums

Links: