Yaotzin – Artificum Dei Luciferi

Yaotzin is terug! Het vijfkoppige Nederlandse blackmetalcollectief brengt ruim veertien jaar na het laatste volledige album, opnieuw een plaat uit met als titel Artificum Dei Luciferi. Nochtans hebben de heren tussen 2008 en 2022 niet stilgezeten. Getuige daarvan is, onder andere de split, The Nefarious Order, die via Zwaertgevegt uitkwam in 2019 en ons met het nummer Lucifer verraste. Op deze nieuwe plaat zien we niet alleen nieuwe maar ook een aantal bekende nummers staan, die in het recente verleden al verschenen op een EP of dergelijke.

Chaosbringer, een nummer dat we al kennen, opent dit Artificum Dei Luciferi. Het heeft even tijd nodig om helemaal te openen, maar eens zo ver, raast het als een koude stormwind je gehoorgang binnen. Het is een nummer dat ook direct laat horen dat de productie erg goed is. Hier is werk ingestoken! Het is ook zo dat de black metal van Yaotzin deze zuivere productie nodig heeft. Het komt gewoon de kwaliteit van de riffs en andere thema’s ten goede. Met Malkuth worden alle registers nogmaals opengetrokken. Op ware Marduk-iaanse wijze wordt er lustig rond geknuppeld. Ook laat de heer Van De Plas horen dat hij over een stel erg rotte stembanden beschikt. De gitaartandem is duidelijk op elkaar ingespeeld ook het drum- en basfundament is oerdegelijk te noemen. En zo kan je dan ook alle kanten uit. Verschillende drumdynamieken en dito spanningsbogen worden gebruikt om een hondsbrutaal, agressief plaatje af te leveren. Blood For My Blood maar ook het op Naglfar gelijkende Visions Of Morpheus zijn een voorbeeld.

The Essence drijft verder op de elementen die we in de vorige nummers hoorden. Zo krijg je een niet te versmaden collectie typische schuifriffjes te horen die vervolgens afgewisseld worden met messcherpe leadlijnen en denderende dubbele basthema’s. Misanthropic Rites start heerlijk stampend, melodisch doch verliest zich niet in al te veel details. En alzo doet het me terugdenken aan oudere releases van menig kwaliteitsvolle Scandinavische blackmetalband. Het afsluitende titelnummer start dan weer met een ijzige tokkel, één brok kwaadaardig gegrom en een tikkende cymbaal die een blastbeatfestijn lijkt aan te kondigen. De heren houden het echter in de eerste maten eerder slepend en bijzonder dreigend. Tot… een magistrale melodische lijn toch dat karakteristieke blastfestijn laat ontplooien. Een festijn dat netjes afgewisseld wordt met een rollend dubbele bastapijt. Sterk!

Jammer dat de heren, tot op heden, de plaat nog niet in een fysieke vorm hebben uitgebracht. Hopelijk volgt dit nog. Voorlopig is deze erg sterke plaat dan ook te beluisteren op de gekende digitale kanalen. Zeker doen!

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Chaosbringer
 2. Malkuth
 3. Blood For My Blood
 4. Visions Of Morpheus
 5. Incantation Of The Fallen
 6. The Essence
 7. Misanthropic Rites
 8. Artificum Dei Luciferi

Line-up:

 • Theo – Zang
 • Bas – Drums
 • Sander – Gitaar
 • Hans – Gitaar
 • Stefan – Basgitaar

Link: