Xibalba – Diablo, Con Amor.. Adios.

Xibalba heeft er een handje van om zo nu en dan via Closed Casket Activities een 7″ op de wereld los te laten. Voorheen gebeurde dat door middel van splits met Incendiary en Suburban Scum (beiden van hoge kwaliteit), maar deze keer gaat deze groep veramerikaniseerde Mexicanen solo. En terecht. Diablo, Con Amor.. Adios, vrij vertaald naar “Duivel, met liefde, vaarwel”, bevat namelijk één van de hardste nummers uit de inmiddels aanzienlijke discografie van Xibalba.

 

Over welk nummer heb ik het dan? Opener Diablo natuurlijk. Wat aftrapt als een Nile-aandoende intro-riff, wordt al snel onderhevig aan de zwaartekracht die op Jupiter heerst (24.79 meter per seconde kwadraat (bedankt, Negatieveling) om precies te zijn). Deze loeizware vertraging wordt vervolgens omgezet in een monsterlijk groovende riff die alleen Xibalba kan maken, van het type waarbij old school deathmetalriffs van Bolt Thrower de zwaarte van Crowbar meekrijgen en dezelfde impact hebben als de jaren ’90 metalcore van Disembodied. Alleen precies deze fenomenale productie, waarbij de vettige dubbele bassen vanaf de zijkant naar binnen bulderen en de brute strot van Nate Rebolledo de sonische oorlog bedirigeert, kan deze geweldenaarij tot het hoogste niveau tillen. Dat is echter nog niet alles. Nadat een onheilspellende, melodische riff voorzichtig tussen de voortstuwende gitaarmuur geweven wordt, wordt plotseling aan de noodrem getrokken. “Devil in me. A god, a man. I am pain.”, en het wordt zwart voor je ogen. De meest monsterlijke breakdown van 2017 is een feit. Godverdomme wat hard!

Het opvolgende Con Amor en Adios mogen er ook zijn, daar niet van. Op Con Amor vieren deathmetalriffs en blastbeats hoogtij die zo maar op Cryptopsy’s None So Vile hadden kunnen staan. Adios bouwt een wat meer langgerekte en sludgende compositie die in het mid tempo blijft hangen, waardoor de gelegenheids-breakdowns en nerveuze versnellingen harder aankomen. Het maakt van dit Diablo, Con Amor.. Adios. een gevarieerd schijfje met hoge terugspeelwaarde, maar zorg er in ieder geval voor dat je het mokerharde Diablo niet mist. Bonuspunten voor het gave artwork trouwens.

Label:

Closed Casket Activities, 2017

Tracklisting:

  1. Diablo
  2. Con Amor
  3. Adios

Line-up:

  • Nate Rebolledo – Vocalen
  • Brian Ortiz – Gitaar
  • Miguel Salazar – Gitaar
  • Jensen Hucle – Basgitaar
  • Jason Brunes – Drums

Links: