Xeper – Ad Numen Satanae

Black metal staat als genre niet bekend om de vele supergroepen. Wel is er af en toe een band waarin één of enkele oud-leden van een andere band opduiken of gastbijdragen leveren. Meestal wordt dat in de bijgeleverde biografie breed uitgemeten om de verwachtingen te scheppen die blijkbaar nodig zijn. Het maakt me altijd wat cynisch. We zijn immers een volk van: eerst-zien-dan-geloven. Bij Xeper is dat gelukkig anders.

Xeper werd opgericht door Guh.Lu, oprichter van Impiety en Setherial. Daarnaast is hij actief als live-bassist van Gorgoroth. Op dit album wordt hij bijgestaan door V. Einride (Whoredom Rife) en Maelstrom en gastbijdragen worden geleverd door Blasphemer (Vltimas, ex-Mayhem) en Mantus (Patria). Bepaald niet de minsten, maar wat levert dat dan op?

Nou, een werkelijk geweldig album dat geen seconde verveelt en bol staat van de ijzersterke nummers. Opener Fiat Interitus opent lekker episch en met bezwerende zang en wanneer het dan losbarst hebben we gelijk de eerste knaller te pakken. Direct daarna gaat het middels Gorgoroth/Taake-achtige black vol van jetje en dat wordt tot het eind toe volgehouden. Zelfs in het qua tempo rustigere Riding The Spiral Of Lilith is de onderhuidse dreiging en grimmige sfeer niet ver weg. Sterker: door dit nummer halverwege het album te plaatsen knallen de andere nummers des te harder.

In het afsluitende titelnummer culmineert dit middels een heftig eerste gedeelte en wanneer de heren zijn uitgeraasd gaat dit over in een haast hypnotiserend gitaarstuk waar synths onder zijn gezet. Xeper zet hiermee op Ad Numen Satanae een krachtig uitroepteken achter zijn razernij.

Score:

88/100

Label:

Soulseller Records, 2021

Tracklisting:

 1. Fiat Interitus
 2. The Hidden Genesis
 3. Under The Will Of Satan
 4. Riding The Spiral Of Lilith
 5. Purity And Death
 6. Snake That Brought The Flame
 7. Ad Numen Satanae

Line-up:

 • Maelstrom – Zang
 • Guh.Lu – Gitaar
 • Alekht – Basgitaar
 • V. Einride – Drums

Links: