Xander Demos – Guitarcadia

Xander Demos – Guitarcadia
Rock ‘N’ Growl, 2012

De naam zegt het zelf al: gitaarvirtuoos Xander Demos had er even zin in om zijn gitaarwerk weer wat meer in de picture te plaatsen. Drie jaar terug was hij nog op de Road To Guitarcadia, maar nu heeft hij duidelijk dit jaar dat gitaaroord bereikt. Een uur aan melodische hardrock/heavy metal basis, maar waar uiteraard Xander en zijn gitaar in het middelpunt van de belangstelling staan.

Wat je uiteraard kan verwachten zijn de flippende stunts die de man eigenlijk heel deze plaat lang uit zijn gitaar haalt. Een melodische, soms wat symfonische basis vult mee het pad van deze muziek op, maar Xander is duidelijk de man die de kasseien aanbrengt in de weg. Mooi gebracht, leuk om te volgen, maar ook niet echt iets voor een hele plaat. Dat is bijna het geval, want uitzonderingen op de regels zijn songs zoals Under A Darkened Sky of de cover Boys of Summer, waarbij ook gastzangers Dean Minerva (Stronghold) en Mike Sciullo (Downside) hun bijdrage leveren. Op die momenten duikt Xander op met flippende fases tussen de zangstukken en deze structuur maakt het allemaal wat draaglijker, want je moet al echt een gitaarmaniak zijn om van begin tot einde deze waanzinnige solo’s te volgen. Hij is niet voor niets genomineerd als beste gitarist van 2011…

Wat je met Guitarcadia te horen krijgt is dus eigenlijk niet echt een band. De bas, synth en melodische golf vormen eigenlijk maar de onderlegger waar Xander Demos zijn solo’s op bevestigt. Dat maakt het naar mijn gevoel wat jammer, want de songs klinken duidelijk te mechanisch op deze manier. Zang lijkt al één belangrijke factor die wat meer voeding kan geven aan dit project, maar ook een interactie met een bassist of iets pikanter drumwerk zou wonderen kunnen doen. Maar goed, dan is het natuurlijk niet meer Xander Demos te noemen. Muziek voor gitaarmaniakken die kicken op weelderige powersolo’s!

Tracklisting:

Xander Demos - Guitarcadia

 1. Right Angles
 2. Nothing Major
 3. Under A Darkened Sky
 4. White Knuckle Driving
 5. Guitarcadia
 6. Woodshed Sonata
 7. Boys of Summer
 8. Chase The Sun
 9. Metagalactic
 10. Lady In Red

Line-up:

 • Xander Demos – Guitars
 • Chris Batten – Drums
 • Adam Heuesy – Keyboards
 • Matt Williams – Bass

Links: