X-tinxion – From The Ashes Of Eden

X-Tinxion – From The Ashes Of Eden
Graviton, 2016

Er zijn van die bands die na twee weken in het oefenhok te zitten al menen hun muziek op te moeten nemen en uit te brengen. En dan zijn er die rustig aan hun muziek werken, deze live ten gehoren brengen en op die manier de muziek laten groeien. X-tinxion is zo’n band. Ze bestaat al meer dan tien jaar en brengt nu, eindelijk, haar eerste volledige cd uit.

En hoewel de wortels van X-tinxion nog steeds in de thrash metal liggen, zijn er ook wat andersoortige invloeden ingeslopen. Om maar met het thrashgedeelte te beginnen, die komt vooral van de heren gitaristen af. Lekker vurig maar niet overdreven snel zitten er in elk nummer wel een paar vette riffs. En ook liefhebbers van gitaarsolo’s komen aan bod. En mede hierdoor vlamt het in ieder nummer en valt er veel te genieten.

Meest verrassende element is toch zangeres Monica. Zij heeft een grunt die in de buurt van het Arch Enemy kamp komt. Maar ook voor een scream draait ze haar hand niet om en als dan, gelijk in het openingsnummer, blijkt dat ze ook clean kan zingen is het feest compleet. Loepzuiver vuurt ze de cleane zanglijnen op je af die je daarna slecht uit je kop krijgt.

Dit zijn dus zaken waar ik in de eerste alinea op doelde: als X-tinxion snel met dit debuut was gekomen, hadden dit soort zaken nooit gewerkt. Nu ligt er een gevarieerd en uitgebalanceerd album voor je dat ook productioneel uitstekend klinkt. X-tinxion doet dat op eigen kracht, hoewel de gastrollen van Marloes Voskuil (Izegrim) en George Oosthoek (o.a. Orphanage) natuurlijk mooi zijn meegenomen.

X-tinxion zet zichzelf met een ferme klap direct op de kaart. Het is net of de band met het uitbrengen van deze cd in een klap de puberteit overslaat en volwassen wordt. Dit is kwaliteit die niet ophoudt bij de landsgrens.

Tracklisting:

X-Tinxion - From The Ashes Of Eden

 1. Amalgamation
 2. Survivors Of Hell
 3. Severed From Heaven
 4. Uniformity (feat. Marloes Voskuil)
 5. Eden
 6. Narrow Path
 7. Civilised
 8. Destruct And Reanimate
 9. The Divine (feat. George Oosthoek)
 10. In Progress

Line-up:

 • Monica – Vocalen
 • Conrad – Gitaar
 • Sepp – Gitaar
 • Kornee – Basgitaar
 • Peter – Drums

Links:

X-Tinxion – From The Ashes Of Eden

Chok Tow Nation – Chok Tow Nation
Eigen beheer, 2016

Het is altijd leuk om verrast te worden en dat is net gebeurd met het beluisteren van Chok Tow Nation‘s titelloze debuut-EP.

Mijn platenkast ligt vol met hondsbrutale muziek, wat best wel leuk is, maar soms is er nood aan herbronning en moet ik wat loskomen van alle hectiek waarbij de atmosferische klanken van dit viertal een perfecte ondersteuning bieden.
Verwacht je met dit debuut van deze Belgen dus niet aan metalen razernij maar wel aan sfeervolle postrock in de traditie van grootheid Mogwaï en het fantastische If These Threes Could talk.
Net als laatstgenoemde band betreft het instrumentale muziek doch heeft Chok Tow Nation iets minder stevige uitspattingen.
Dit kan echter de pret niet drukken want wat betreft sfeer maken ze dit ruimschoots goed.

Het album, waarbij de respectievelijke nummers I, II, III, IV en V heten, trapt af met een fantasierijke intro waarbij zowel aards als alien aandoende indrukken te onderscheiden vallen, dit is best wel vernuftig en knap vormgegeven. Deze indrukken vermengen zich stelselmatig met akoestische passages en klimmen naar een stevig hoogtepunt zonder bombastisch te klinken.
Ieder nummer heeft z’n eigen authentieke opbouw en in tegenstelling tot vele andere postrockbands rekken ze hun nummers niet nodeloos uit.
Het geluid is perfect in balans en voelt heel onvervalst/natuurlijk aan, ook het vocale aspect wordt nooit gemist en de sobere maar dromerige lay-out maakt het plaatje letterlijk compleet. De speelduur is met een tweeëntwintig minuten aan de korte kant maar het betreft dan ook een EP. Naar het schijnt is een full CD in de maak.

Deze gasten leveren met hun debuut een hoopgevende schijf af met het oog op de toekomst binnen het postrock gebeuren. Geen spek voor de brutale bek maar wel voor ieder muzikaal ruimdenkende ziel.

Tracklisting:
Chok Tow Nation

 1. I
 2. II
 3. III
 4. IV
 5. V

Line-up:

 • Arne – drums
 • Thomas – bas
 • Jasper – gitaar
 • Alexander – gitaar

Links: