X Raiders – Weltschmerz ’89

De Nederlandse Turbonegro wordt deze band ook wel genoemd. Het homosuele artwork laat er in elk geval geen gras over groeien. Als je hier bent gekomen voor rock ‘n roll mag je blijven. Anders is daar het gat van de deur. Het tweede album genaamd Weltschmerz ’89 staat voor de weemoed naar vervlogen tijden van de beest uithangen. De mannen zijn geboren in 1989 en dat betekent dat zij inmiddels geen twintigers meer zijn. De energie is er in elk geval niet minder om geworden. De band loopt mee sinds 2009, dus u heeft ze vast wel eens voorbij zien komen.

We openen met Chop Some Wood waar de vocalist gelijk even in de microfoon kreunt. Welkom bij X-Raiders! De productie klinkt alsof het live is opgenomen, met uitzondering van de toms en cymbalen die toch wat bedrukt klinken. Zeker bij zo’n live opname verwacht je nog wat meer felheid op de drumproductie. Met het spel heeft het in elk geval niet te maken, Niek weet echt wel hoe hij zijn kit moet omtoveren tot een rock ‘n rollmachine. Meat Market heeft een strakke opbouw en het refrein is ontegenzeggelijk Turbonegro. Pak ook die Judas Priest-gitaaropleving mee op 0:48. Niets wat we nog nooit hebben gehoord dus, maar het leeft en het boeit. Die recht-voor-z’n-raap-aanpak wordt voortgezet, hoewel Funeral Crusher een veel trager tempo aanhoudt. De riffs en zang vinden niet echt een hoogtepunt hier. De kracht van deze band zit hem toch in het enthousiasme en de energie. Neem bijvoorbeeld het belachelijk catchy Wasted. Een nummer dat er op dit album met kop en schouders bovenuit steekt. Als je daar een album vol mee maakt, dan is die 10/10 score binnen handbereik. Afsluiter Dangerzone is een waardige afsluiter. Startend met een countryachtig gezang en een cleane gitaar, bouwt het tempo al snel op. Standaard rock ‘n roll songwriting wederom, maar uitstekend uitgevoerd.

Bij X-Raiders hoef je niet veel meer te doen dan een blik bier opentrekken, sjekkie in je mondhoek steken en heel hard ‘hoeren!’ roepen. De band zorgt voor puur vermaak voor mensen die rock ‘n roll graag rockend en rollend hebben. Vernieuwend is het allemaal geenszins, maar het is catchy genoeg om het dak van je cabrio open te draaien en dit album eens lekker luid te pompen. De zomer komt eraan, komt dat live zien!

Score:

80/100

Label:

Suburban Records, 2020

Tracklisting:

1. Chop Some Wood
2. Meat Market
3. Funeral Crusher
4. Ride East
5. Ice Cream Truck
6. Fleshwolf
7. Wasted
8. Oedipus
9. Train Man
10. Thrust Me
11. Dangerzone

Line-up:

  • Guus – Gitaar
  • Niek – Drums
  • Daniel – Vocalen
  • Jaco – Bas
  • Jeroen – Gitaar

Links: