Wych – Agony

Soms heb je een kruiwagen nodig in je leven. Niet om het tuinieren een stuk makkelijker te maken, maar om een stap verder te komen in of met een bepaald proces. Hoewel het Canadese Wych nog in de kinderschoenen staat krijgt het viertal al bijval van Matt Heafy (Trivium) en Trevor Strnad (Black Dahlia Murder) die ons op de Facebookpagina van de band vertellen om de EP Agony zeker even te checken. Niet bepaald de minste namen ook. Ik vermoed dat Randy Blythe zijn beltegoed op is, want zijn bijdrage aan deze promotiecampagne zou pas echt gepast zijn geweest.

We krijgen op dit schijfje namelijk vijf heerlijk te versmaden nummers voorgeschoteld die naast de loepzuivere productie zijn voorzien van een stevig opgeklopt Lamb Of God-sausje. Is het niet het even typerende, rollende dubbelbaspedalenwerk van drummer Mike Bolduc, dan is het wel dat groovende gitaarwerk van de adequate ritmesectie of de stem en zanglijnen van vocalist Collin Allan-Fitterer, dat als twee druppels water lijkt op die van Randy Blythe. Echter, denk niet dat we hier te maken hebben met een rip-off van de bekende metalcoreband. Hoewel de single Lesser Key redelijk eentonig klinkt stemt het resultaat tevreden. Als de gitaarriffs wat melodieuzer zijn ingestoken tijdens Alone/Adrift en Amber of het tempo wat omhoog gaat in Bones, wordt ook de brulboei gedwongen om zijn vocaal bereik wat op te rekken. Dat gaat de beste man overigens prima af. Met de nodige muzikale dreiging, wat toffe breaks en speelse tempowisselingen weet Wych vervolgens de aandacht goed vast te houden. Het venijn zit in de staart: het agressieve 1894 is een ware afsluiter in stijl.

Het is geen straf om Agony meerdere malen achter elkaar te beluisteren. Echt origineel is het allerminst, maar van al het studiowerk dat Lamb Of God de laatste jaren heeft laten horen stijgt de lichaamstemperatuur ook allang niet meer. Wych presenteert een prima debuut dat bij fans van de band die ik niet meer zal noemen, As I Lay Dying of een Bleed From Within zeker in de smaak gaat vallen. Hadden Matt Heafy en Trevor Strnad nog gelijk ook. Lamb Of God (zo, heb ik het alsnog genoemd).

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Lesser Key
  2. Alone/Adrift
  3. Amber
  4. Bones
  5. 1894

Line-up:

  • Collin Allan-Fitterer – Vocalen
  • Jorge Mares – Gitaar
  • Zayn Jinnah – Basgitaar
  • Mike Bolduc- Drums

Links: