Wurgilnõ – De Doden Rusten Niet In Vrede

Hebben de doden het nu goed of rusten ze niet in vrede? Het is me allemaal niet even duidelijk. Misschien moet ik het eens dringend vragen aan C. de man achter dit Wurgilnõ, een Nederlandse atmosferische blackmetalband met als uitvalsbasis de regio Sittard. De Doden Rusten Niet In Vrede is na wat singles ter promotie het eerst volwaardige, voldragen wapenfeit. De heer C. brengt een tapeversie uit. Een fysiek exemplaar in de vorm van een blinkend schuifje kan je via de band dan wel van het ondergrondse label van de band Fetzner Death Records bestellen. De muziek en de teksten van dit Wurgilnõ zouden zich baseren op lokale sages en legenden. Een insteek die voor lokale bands in de brede regio niet vreemd is.

Maar liefst acht nummers, gebracht in de Nederlandse taal blinken op deze debuutplaat en wachten op jouw luisterend oor. De songtitels verwijzen, hoe kan het ook anders, naar verhalen, vertelsels over Bokkenrijders en dergelijke meer. De diepe, dreigende keyboardklanken trekken je onmiddellijk die verhalen in. Een combinatie van screams met heel veel galm en cleane vocalen wordt gedrapeerd over een zompig arsenaal aan gitaarlijnen die worden voortgetrokken door een eenvoudig drumgebeuren. Zwavel En Wierook is zo een beangstigende eerste kennismaking met dit Wurgilnõ . Jammer van het wat plukkerige basgeluid. Als het tempo wordt opgedreven lijkt de heer C. zich op de drumkruk toch wat ongemakkelijk te voelen, die stukken voelen net wat te houterig aan. Op de slepende tragere stukken staat hij dan weer wel zijn mannetje.

De Bloedrode Beek is een bijzonder agressief nummer. Een nummer waarin een schelle, scherpe leadlijn in de eerste maten de aandacht vangt. Vervolgens kiest C. voor een opzwepend, of noem het een druk golvend drumgebeuren. Hij houdt de gaspedaal nog stevig ingedrukt in De Svarte Hand. Is het een verwijzing naar een verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog of toch naar iets anders? Ik heb er tot op heden het raden naar. In ieder geval is het zo dat het nummer lekker brutaal door stampt.

Je zou alzo kunnen stellen dat de doden het uiteindelijk wel goed hebben maar niet helemaal hun rust vinden. Wurgilnõ tracht je met atmosferische black metal te overtuigen van zijn kwaliteiten. De Doden Rusten Niet In Vrede is in dit opzicht een waardige eerste kennismaking.

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Zwavel En Wierook
  2. De Bloedrode Beek
  3. De Swarte Hand
  4. Tot Eenzaamheid Verbannen
  5. Kraaien Op Het Galgenveld
  6. Wurgilnõ
  7. De Doden Rusten Niet In Vrede
  8. Op De Heide Roept Het Kwaad

Line-up:

  • C. – Zang, alle instrumenten

Links: