Wulfgar – From The Ashes

Wat is er meer Zweeds dan Ikea en Abba? Viking Metal natuurlijk! Terwijl Amon Amarth en Unleashed bij het grote publiek meer bekend zijn, bestaan er natuurlijk wel meer bands die viking metal brengen. En dan bedoel ik echt pure viking metal en niet het ruimere Pan-Germaanse metal waar bands als Varg zich aan bezondigen. Zo bestaat er ook een band die Wulfgar heet. De bandleden komen uit het kleine Bromölla, helemaal in het zuiden van Zweden, en de band bestaat reeds sinds 2005. Deze From The Ashes is ondertussen al de derde plaat en men is overduidelijk en open en bloot fan van Amon Amarth. Dat wordt met dit nieuwe album nogmaals in de verf gezet. Nou, en dan? Er is niets mis met je spiegelen aan goede muziek, toch?


Met From The Ashes denk je zelfs eerst dat het om een nieuw nummer van Amon Amarth gaat. Dezelfde beleving, dezelfde energie, dezelfde melodieuze death metal en vooral: dezelfde leefwereld. ‘The battle is lost’ zingt hoofdman David Gullbrandsson en de band beukt minzaam verder op zijn instrumenten. Via Thundering Winds, over Daughter Of Darkness en Where The Dark Elves Dwell tot My Fallen Brothers. De hele plaat voelt aan als een muzikale reis door Midgard. Dit is geen innovatieve muziek en na een tijdje heb je het ergens wel gehoord, en toch storen de nummers op zich niet. Het heerlijk uitgerokken The Thunder Bares His Name doet het album trouwens alle eer aan. Lekker ritmisch werkt het nummer toe naar een afsluitende gitaarsolo waar Thor alleen maar trots op kan zijn. Eindigen doet de band met een nummer dat niet anders dan In Valhalla kan heten. Ieder vikingleven eindigt in Walhalla en dat geldt natuurlijk ook voor deze plaat. Het nummer zelf is echter vrij matig. Persoonlijk zou ik Thundering Winds, Daughter Of Darkness en The Thunder Bares His Name aankruisen als te onthouden nummers. Veel andere op deze plaat gaan niet als legendarische sagen worden herinnerd. De barden zullen deze snel vergeten.

 

Dit is leuke viking metal, maar zoals met alle leuke dingen in het leven is het best om deze met mate te consumeren. Een hele plaat is wat veel, maar wanneer de nummers af en toe opduiken in een playlist vallen ze des te meer in de smaak. Een live optreden van deze band lijkt me trouwens ook een feestje te zijn. Nee, een volledig album lijkt me enkel voor de fans van het genre een geschenk van Odin zelf te zijn. Voor de rest van de christelijke wereld lijkt een beetje viking wel te volstaan. Het verleden leerde ons dat een overdosis aan viking niet echt gezond uitdraait.

Score:

77/100

Label:

Downfall Records, 2021

Tracklisting:

 1. From The Ashes
 2. Thundering Winds
 3. Daughter Of Darkness
 4. Where The Dark Elves Dwell
 5. My Fallen Brothers
 6. With Gods In My Heart
 7. The Thunder Bares His Name
 8. Setting Sail
 9. Blood Of Kvasir
 10. In Valhalla

Line-up:

 • David Gullbrandsson – Zang
 • Reine Karlsson – Gitaar
 • Robin Karlsson – Gitaar
 • Andreas Skarphagen – Basgitaar
 • Thommy Lindskog – Drum

Links: