Wudewuse – Nothern Gothic

Vandaag op het menu: singer songwriter gedrenkt in een saus van blues en folk. Wudewuse is een project van twee muzikanten. SBM, oftewel Spacewülff van Spectral Haze en Skrubben (The Wolf) van Tusmørke.

De heren vinden dat het project Northern Gothic Folk maakt. Je kan het ook ‘irritante jamsessie in het bos’ noemen. Het album staat bol van de vreemde liedjes. De zang is in het Noors en irriteert na een enkel liedje al door het stonede en gelaten toontje. Het is knap hoe de eerste drie songs exact hetzelfde klinken, terwijl in de line-up toch de ingrediënten aanwezig zijn voor een breder muzikaal spectrum. Het titelnummer geeft wat meer flamenco. Het is wat gelaten ingespeeld, maar die ‘relaxedheid’ is juist de kracht van deze plaat. De ontspanning ligt er bovenop.

Op Selene eindelijk een verandering van smaak. Dat is ook echt nodig want de vreemdsoortige gitaarklanken weten me niet te bekoren. De synthesizer legt een stabiele bodem neer, en daarop komen de trage Scandinavische verhalen pitloos een slaaptekst voorlezen. Op Lucifer komt het Hammondorgeltje langs. Alles kabbelt impactloos voort, en de vocalen pakken uiteraard weer een tegengestelde zanglijn op. Hvem Kan Seile Foruten Vind is nog een bekend Scandinavisch folkdeuntje. De uitvoering is in de vervreemdende stijl van het album.

Wat een oeverloos saaie plaat met gitaargepingel en atmosferische synths is dit. Hier moet je voor gemaakt zijn. Mocht je liefhebber zijn van trage gitaarmuziek en vaag middeleeuws gepingel, dan doet dit waarschijnlijk minder pijn aan je oren. Het is een soort vaag relaxte trip, die waarschijnlijk het beste tot zijn recht komt nadat je aan een paar paddenstoelen hebt gelikt. Ik vind er in elk geval geen reet aan.

Score:

45/100

Label:

Apollon Records, 2020

Tracklisting:

 1. Amaryllis
 2. Kirkegaardsvise
 3. Kharon
 4. Selene
 5. Halvgangar
 6. Bernard Herre
 7. Lucifer
 8. Hvem Kan Seile Foruten Vind

Line-up:

 • Sondre Bergersen Mæland – Akoestische gitaar, vocalen, drums
 • Håkon Oftung – Hammond, mellotron, solina, basgitaar, langeleik
 • Daniel Bakken – Elektrische gitaar
 • Ole Rokseth – Bass, moog synthesizer
 • Martin Nordrum Kneppen – Drums, percussie

Links: