WrekTomb – Bovine Mockeries of Human Posturing

Goddomme, wat heb ik nou toch weer aan mijn fiets hangen? Een duister trio onder de naam WrekTomb – op de foto’s verscholen achter vleselijk uitziende maskers – uit Amerika. Loodzware deathdoom met een gevoel voor dissonante en weerzinwekkende melodieën. Tragische, lang uitgesponnen passages maken daarnaast ook deel uit van het debuut bestaande uit een vijftal nummers die 42 minuten van uw tijd in beslag nemen.

Tijd die u aan veel andere zaken kunt besteden hoogstwaarschijnlijk, evenals uw redacteur van dienst. Maar na het opzetten van dit debuut zijn die zogenaamd andere zaken, slechts bijzaken of misschien zelfs futiliteiten, wanneer u graag naar de doodsrochel van voorman Nick Krostoff luistert. En soms heeft u ook niet meer nodig, wanneer de deinende gitaarriffs als lijm fungeren binnen het muzikale concept. In de basis is dit eigenlijk nog niet eens heel erg complexe muziek, maar er is in alles gemikt op een zo groots mogelijke impact. En als een band dan uit een drietal bestaat met het vernuft, passie en vakmanschap om een waanzinnig werkstuk te creëren dan is dit Bovine Mockeries of Human Posturing schijnbaar het te behalen eindresultaat. In de bijgesloten promo worden er geen bands ter referentie genoemd en misschien is dat ook wel gepast, omdat WrekTomb verdomd lastig is te vergelijken met andere bands uit de scene. Laat gerust een reactie achter wanneer u wel een idee heeft, want mogelijk is de door u genoemde band ter vergelijk dan ook interessant voor bovengetekende. De enige naam die bij mij opkomt qua sfeerzetting is Archgoat, wanneer deze heren deathdoom zouden gaan spelen welteverstaan.

Soms is een muzikale ervaring te overweldigend om op een normale manier te beschrijven. Ik probeer het dan nu maar eens op een andere, meer metaforische wijze te duiden in de hoop dat ik kan overbrengen wat voor een impact dit debuut op mij heeft. Gored Into Reality opent met een monsterlijk geluid van een of ander lijp dier. Het voelt dan ook alsof ik in eerste instantie een donkere grot word ingesleurd, mistroostig met slechts één kandelaar om de boel nog enigszins visueel te kunnen waarnemen. De slepende cadans, de melodieën en gitaaruitspattingen fungeren daarbij als een schrale troost. Geslagen met een ijzeren ketting – tot bloedens aan toe – en slechts voorzien van een beetje water en brood zit ik voor bijna drie kwartier in gevangenschap, maar wel volledig in mijn eigen wereld. Op een plaats in de tijd en ruimte die ik voor geen goud zou willen verlaten, zelfs niet als de bandleden mij heel even een luchtje laten scheppen, zo aan het eind van Quantumcreep. En die andere zaken? Daar denk ik allang niet meer aan, wanneer ik mij realiseer dat Society Supported Psychopaths een niet uit de lucht gegrepen nummer is, maar misschien wel op waarheid berust. WrekTomb is een band die zijn eigen impulsen niet onder controle heeft, maar moedwillig op de angstige luisteraars los gaat om zo keer op keer harde beuken uit te delen, om nadien een fascinerende vorm van troost op te wekken. En ik ben maar al te opgewonden vanwege het feit dat er maar liefst 34 luisterbeurten in een etmaal passen. Er is niet veel voor nodig om mij op vrijwillige basis voorlopig in de grot te laten verblijven.

Wat een gruwelijk vet en tegelijkertijd merkwaardige creatie met de bizarre titel Bovine Mockeries of Human Posturing is dit album geworden. In de basis horen we vooral veel deathdoom terug, maar door het intense, mistroostige karakter van de muziek zou ik ook vooral funeraladepten willen aanmoedigen om dit eens te proberen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: deze donkere massa slokt u met huid en haar op om u te decimeren tot enkel een gewillig hoopje ellende.

Score:

97/100

Label:

Personal Records, 2024

Tracklisting:

  1. Gored Into Reality
  2. Unexpected Encounters with Nature´s Order
  3. Quantumcreep
  4. Society Supported Psychopaths
  5. This Decay of Me

Line-up:

  • Nick Krostoff – Vocalen, alle instrumenten
  • Dieter Itis – Drums
  • Vera Kätzin – ?

Links: