Wreck-Defy – The World Enslaved

Ongeveer een jaar na het verschijnen van Powers That Be ligt er alweer een nieuwe plaat van het Canadese Wreck-Defy in de schappen. Het heeft als titel The World Enslaved meegekregen en is wederom een grote stap voorwaarts voor deze thrash-formatie. Hoewel het gehele album in ruim drie maanden is geschreven, gearrangeerd en opgenomen doet het zeker niet af aan de kwaliteit van de nummers.

Matt Hanchuck, de grote man achter Wreck-Defy, heeft nog steeds ex-Testament-bassist Greg Christian naast zich staan in de band, maar ze worden gecompleteerd met twee nieuwe muzikanten. Studiodrummer David Allen heeft nu de drumstokjes overgenomen van Alex Marquez, hoewel Dave O’Neal (ook te horen op Remnants Of Pain) voor dit album alles heeft ingedrumd en het vertrek van zanger Aaron Randall heeft ertoe geleid dat Greg Wagner is toegetreden om de band van vocalen te voorzien. Met name de laatste is verantwoordelijk dat de plaat nu veel gevarieerder klinkt dan zijn voorganger. Er is nu duidelijk een brug geslagen tussen de thrash en power metal.

De reden dat het album zo snel tot stand is gekomen heeft te maken met het feit dat Matt nog heel veel riffs had liggen die ten tijde van Powers That Be zijn geschreven. Uit een interview met hem is gebleken dat The World Enslaved de tweede schijf is in een soort van  trilogie en dat de derde in deze reeks (de vijfde van Wreck-Defy) wel eens aan het eind van 2022 zou kunnen verschijnen. Daarna gaat Wreck-Defy het wat rustiger aan doen en vooral Matt zal zich op wat andere projecten gaan storten.

Natuurlijk is thrash metal waar Wreck-Defy voor staat maar met de komst van Greg Wagner heeft het geheel een stuk meer variatie opgeleverd. Greg heeft een wat rauwer stemgeluid waarbij ik nuances hoor van zangers als Chuck Billy (Testament), Steve Souza (Exodus) en zelfs Tim Owens (ex-Judas Priest, ex-Iced Earth). In nummers als Obey, I’d Share Your Grave en Crushing The Coward hoor je dan ook duidelijk de referenties naar de power metal. Ook binnen de songs zelf wordt sterk afgewisseld. Het drumgeluid is dan galopperend, dan denderend, dan weer ingetogen maar in het geheel enorm afwisselend. Ook blastbeats worden niet geschuwd. Gitaar technisch staat alles ook als een huis, hoewel ik hier en daar een solo tegenkom die iets te ver naar de voorgrond is gehaald. Daarmee valt de ondersteunende gitaarsound teveel weg en klinkt het wat kaal. Een voorbeeld hiervan is te vinden in het nummer Moment Of Clarity en met een titel als deze zou dat toch eigenlijk niet mogen gebeuren.

Als je een groot liefhebber bent van Remnants Of Pain en Powers That Be, gebaseerd op de zang van Aaron Randall, zal je enorm moeten wennen aan de wisseling van de wacht op de vocalen. Geef het album een aantal goede luisterbeurten alvorens je laatste oordeel hierover te vellen. Verder mag je van Wreck-Defy verwachten dat er kwalitatief goede tracks worden neergezet in de traditie van old-school thrash, hier en daar aangevuld met stukjes heavy/power metal.

Score:

91/100

Label:

Doc Gator Records, 2021

Tracklisting:

 1. Bring It All Down
 2. Fashionably Offended
 3. Obey
 4. Crushing the Coward
 5. Tow the Line
 6. I’d Share Your Grave
 7. Death by War
 8. Moment of Clarity
 9. Form of Release
 10. Kill the Pain

Line-up:

 • Greg “Wags” Wagner – Zang
 • Matt Hanchuck – Gitaar
 • Greg Christian – Basgitaar
 • Dave O’Neal – Drums

Links: