Wormfood – L’envers

L’envers, van het Franse avantgarde gothic/doom-gezelschap Wormfood, is echt een album voor de komende donkere, gure winteravonden. Waant u zich eens een avond in het theater in Parijs, want zo klinkt deze vijfde langspeelplaat van Wormfood: als een klassieke tragedie op muziek. De proloog is helemaal gesproken. De mysterieuze, ietwat romantische stem van het enige overgebleven originele lid van dit gezelschap, Emmanuel ‘El Worm’ Lévy, voert u mee naar de voorportalen van de hel. Hij blijkt een magnifiek verteller en dat doet hij nu eens fluisterend, dan weer bezwerend en jawel, ook zingend – al verschilt zijn zangstem op dit album in wezen niet zoveel van zijn vertelstem. Opperhoofd ‘El Worm’ is een groot bewonderaar van Type O Negative en dat is na voorgaande albums nu opnieuw te horen.

L’envers bestaat uit acht nummers die de hoofdstukken vormen van deze macabere vertelling op muziek. Alle teksten zijn in het Frans, behalve die van het meer ‘lichtvoetige’ nummer Gone On The Hoist (G.O.T.H.) De nu eens gerieflijke, dan weer wat zwaardere klanken buigen zich uitstekend rond het donkere timbre van Levy’s stem. De gewelddadige uitbarstingen (zoals op het album France uit 2011) blijven deze keer uit, enige uitzondering daarop is misschien het intro van Serviteur du Roi, dat niet zou misstaan als opening van een willekeurige, furieuze blackmetalband. Al snel komt ook dit nummer echter in rustiger vaarwater en gedijt in een landschap waar vooral een ‘doomwind’ lijkt te waaien. L’envers is daarmee bovenal een ingetogen plaat geworden, maar dat is vooral een pluspunt.

Met gastoptredens van Paul Bento (ex-Type O Negative, ex-Carnivore) op de sitar en Axel Wursthorn (ex-Carnival In Coal, The Lovotics) op het elektrisch orgel, in het nummer Gone On The Hoist (G.O.T.H.).

wfLabel:

Apathia Records, 2016

Tracklisting:

 1. Prologue
 2. Serviteur du Roi
 3. Ordre de Mobilisation Générale
 4. Mangevers
 5. Gone on the Hoist
 6. Collectioneur de Poupées
 7. Géhenne
 8. Poisonne

Line-up:

 • Emmanuel ‘El Worm’ Lévy – Vocalen, gitaar
 • Renaud Fauconnier – Gitaar
 • Pierre Le Pape – Keyboard
 • Vincent Liard – Bas
 • Thomas Jacquelin – Drums

Links:

Wormfood
Wormfood Facebook
Apathia Records

Score:

80/100