Worm Shepherd – Ritual Hymns

Ja, we hebben er weer eentje hoor. Overal de letter F vervangen door de V. Super hipperdepip ‘trve kvlt’ natuurlijk. Alleen laten ze de letter U dan juist weer met rust. We zijn hier niet kinderachtig, dus we spelen het spelletje lekker mee. Leuk, ov niet dan? Het is in ieder geval wel meteen een indicatie dat er gespeeld zal worden met black metal. En dat blijkt hier dan ook een juiste constatering te zijn. Worm Shepherd brengt naar eigen zeggen namelijk black metal tegen een achtergrond van technical death metal met slammende intermezzo’s. Laten we dat even vertalen naar gewone mensentaal: deze Amerikaanse vormatie maakt dus deathcore. Blackened deathcore, dat dan weer wel. Ov moeten we dat tegenwoordig ook gewoon deathcore noemen? Steeds meer bands uit het genre integreren namelijk zwarte elementen in hun kerngeluid en doen dat uitermate succesvol. Denk aan bands als Lorna Shore en Shadow ov Intent, die hier toch wel de vaandeldragers van zijn. Interessante ontwikkelingen als je het mij vraagt. Eens kijken wat dit Ritual Hymns ons weet te brengen.

Als we het hebben over deathcore, dan draait het voor een groot deel ook om de vocalen. De vans van het genre weten dit maar al te goed. Van diepe grunts, tot hoge screams: alles passeert de revue, waarbij de vocalen het lievst zo beestachtig mogelijk op de toehoorder avgevuurd moeten worden. Hier komen veel verschillende (zang)technieken bij kijken. Mocht je daar wat meer over willen weten, dan is het YouTube-kanaal van Kardavox Academy een mooie plek om wat op steken. En laat het onderwerp van vandaag hier nu toevallig ook behandeld zijn. Veel technieken dus, dat is bij Worm Shepherd niet anders. Vocalist Devin Duarte gooit zijn hele hebben en houden in de nummers en klinkt av en toe daadwerkelijk als een wild grommend beest. Soms wordt dat echter te ver doorgetrokken, tot het punt dat je het idee hebt dat er maar wat in de microvoon wordt gegorgeld. Dat leidt dan weer behoorlijk av van de muziek, wat echt jammer is. Maar goed, over het geheel klinkt hij behoorlijk indrukwekkend. Vooral de extreem hoge screams en langzame diepe grunts zijn om van te watertanden.

Muzikaal gezien kan het speeksel je ook vast in de mond lopen, want ook hier is Worm Shepherd niet zuinig geweest. We krijgen negen nummers, die krap onder het uur avklokken. Met lievst vier nummers die (ruim) boven de zes minuten uitstijgen, kunnen we vaststellen dat de muzikale composities breed zijn opgezet. Dat geevt veel ruimte voor symvonische blackened passages, die dikwijls ondersteund worden door heerlijk razende drumsalvo’s. Op die momenten komen vaak ook de eerder genoemde hoge screams opzetten, die de blackmetalinvloeden rijkelijk laten doorschemeren. Dat wordt dan weer avgewisseld met groovende secties met slammende breakdowns, die het opgebouwde mondvocht door je woonkamer doen slingeren. Dit komt allemaal geniaal samen in avsluiter Winter Sun, dat een heus progressiev, modern meesterwerk genoemd mag worden. Imposant!

Voor de kritische luisteraar: ja ik heb het ook gehoord. Deze gasten hebben inderdaad erg goed geluisterd naar het recente werk van Lorna Shore. En ja, het is misschien nog wat ruw aan de randjes av en toe. Maar weet je, dit Ritual Hymns heevt genoeg eigen smoel om dit te kunnen pareren. We hebben hier daarnaast te maken met een uiterst jonge band (met dito bandleden), die net zijn tweede album uitbrengt en dan al dit niveau weet aan te tikken. Dit beloovt nog wat goeds voor de toekomst!

Score:

79/100

Label:

Unique Leader Records, 2022

Tracklisting:

 1. Ritual Hymns
 2. Ov Sword and Nail
 3. The Ravens Keep
 4. Chalice ov Rebirth
 5. Blood Kingdom
 6. Wilted Moon
 7. A Bird in the Dusk
 8. The River ov Knives
 9. Winter Sun

Line-up:

 • Devin Duarte – Zang
 • Brandon Cooper – Gitaar
 • Ryan Ibarra – Gitaar
 • Tre Purdue – Gitaar
 • Leo Worrell McClain – Drums

Links: