Worm – Bluenothing

Worm is een doommetalband afkomstig uit de staat in de Verenigde Staten die ook wel als de Everglade State door het leven gaat. De bewoners van Florida mogen dan maar wat graag liever Sunshine State op hun kentekenplaten laten noteren, ik associeer Florida toch echt met subtropische moerassen vol kronkelende alligators, schildpadden, zeekoeien en allerlei verschillende watervogels.

De afkomst van Worm is passend. De doom metal van de band is somber, drassig en doordrenkt. De dikke, broeierige sfeer van de muziek sluit prima aan bij wat je in Florida aantreft. De band draait rondom de mysterieuze oprichter Phantom Slaughter; iemand wiens identiteit tot nu toe onbekend is en achter een pseudoniem schuil gaat. Debuutalbum Evocation of the Black Marsh was rauwe black metal met een productie alsof het in een ouderwetse vuilnisemmer was opgenomen. Opvolger Gloomlord leunde nog steeds tegen de black metal aan, maar daarop kregen de donkere doominvloeden de ruimte. Het in 2021 uitgekomen Foreverglade was een log monster; doordrenkt met logge doom metal, met hier en daar een uitspatting van wat death uit Florida, en geregeld verpakt in duistere, zwarte omlijstingen. Hoe kleurrijk de hoes ook was, je had lieslaarzen nodig om door de verstikkende, drassige derrie te ploeteren. Maar eenmaal op weg bleek deze zompige wandeling door het lompe, klamme moeras aangenamer en levendiger dan dat je vooraf wellicht voor mogelijk had gehouden. Het album kreeg – terecht – veelal lovende reacties.

Na het uitbrengen van Foreverglade verlieten bandleden Equimanthorn en Nihilistic Manifesto (ja, nog meer pseudoniemen) Worm. Inmiddels heeft Wroth Septentrion zich bij Worm gevoegd. Dat mag ook een pseudoniem lijken, maar daar is de identiteit wel van bekend. Het gaat om Philippe Tougas, die we onder andere kennen van Atramentus, Chthe’ilist, First Fragment, Stygian en VoidCeremony.

De eerste twee nummers op Bluenothing zijn afkomstig uit de periode rondom het schrijven van het vorige album. Het titel- en openingsnummer van deze EP was zelfs ooit voorbestemd om als afsluiter op Foreverglade te dienen. Waarom die het album nooit gehaald heeft is me een raadsel. Zou het zijn omdat het nummer een ietwat andere benadering kent, hoe lichtjes ook? Het schuurt nog steeds heel dicht tegen het geluid aan dat we van Foreverglade kennen; de sfeer is somber, grimmig en benauwend, maar de gehele benadering toch wat opener, de grens tussen death en doom is wat meer vervaagd en het nummer klinkt warmer. De deathinvloeden zijn wat nadrukkelijker aanwezig en ook met het tempo wordt nog meer gespeeld. Zo lijkt de band na vier minuten in het nummer ineens afscheid te nemen van de lusteloze apathie en krijg je zowaar een flink tempo voorgeschoteld. Vanaf dat punt blijft de band schakelen tussen dikke, groezelige doom en broeierige, grimmige death. Centuries of Ooze II is het vervolg op de afsluiter van Foreverglade: Centuries of Ooze. Een orgel leidt het nummer in, waarna het modderige geluid van het vorige album herkenbaar terugkeert.

Op het tweede gedeelte van de EP horen we een verandering in de muziek. Het instrumentale Invoking the Dragonmoon is gebouwd op donkere melodieën, kent scherp aangebrachte riffs en bevat een symfonische sfeer. Noem het gerust kleurrijker dan de voorgaande nummers. Shadowside Kingdom herbergt een koude sfeer en is een voorbeeld van hoe symfonische black metal uit de jaren negentig klonk. De lethargische doom is veel en veel minder prominent aanwezig; het nummer wordt gedragen door de duistere sfeer, de diepe vocalen en het imponerende, aan Death herinnerende gitaarspel van Tougas. Deze twee composities zijn, ondanks dat aan de broeierige sfeer wordt vastgehouden, een kentering qua muzikale invulling. Waar dat toe gaat leiden? Wie het weet, mag het zeggen. Al heeft de band daar zelf wel al een duidelijk standunt over:  “And so with Bluenothing the Foreverglade era of Worm is ceremoniously put to an end and the next chapter in the fanatical saga opens…”

Label:

20 Buck Spin, 2022

Tracklisting:

1. Bluenothing
2. Centuries of Ooze II
3. Invoking the Dragonmoon
4. Shadowside Kingdom

Line-up:

  • Phantom Slaughter – Vocalen, gitaar, basgitaar, synthesizer
  • Wroth Septentrion – Gitaar
  • Nihilistic Manifesto – Gitaar op Shadowside Kingdom
  • Necreon – Basgitaar op Shadowside Kingdom
  • Charlie Koryn – Drums op Shadowside Kingdom
  • Dusk – Drums op Bluenothing & Centuries of Ooze II

Link: