Wolf – Legions of Bastards

Wolf – Legions of Bastards
Century Media Records, 2011

De zesde plaat van het Zweedse Wolf bevat volgens de bijgeleverde promo geen verrassingen. De retorische vraag wordt gesteld of je Motörhead van stijl wil zien veranderen. Nee dus. En zonder de vijf vorige werkstukken van Wolf te hebben gehoord kan ik mij wel voorstellen dat Legion of Bastards geen stilistische aardverschuivingen met zich meebrengt.

Vanaf de felle opener Vicious Companions wordt de luisteraar een klein uur met old-school heavy metal verblijd. Bij het eerste nummer schieten flitsen van Future World van Pretty Maids door mijn gedachten, maar dat is van korte duur. Wolf is duidelijk geïnspireerd door grootheden als Judas Priest en Iron Maiden en qua muziek toont Hope to Die trekjes van de oude Dio. Origineel is het dan ook allemaal niet, maar wel erg lekker.

De productie staat als een huis waarin het gitaarwerk in de woonkamer is te vinden: er wordt in ieder nummer gesoleerd alsof het leven van de Zweden er van afhangt. Zanger/gitarist Stalvind klinkt met name wanneer hij de hoogte in gaat als Ralf Scheepers en op het op Judas Priest geënte False Preacher klinkt hij zelfs als Tim Owens, ook een soort valse priester… Liefhebbers van degelijke goed geproduceerde 80’s-metal kunnen hun slag slaan, dit is muzikaal dik in orde. Wel zijn de teksten die de heren ons presenteren ronduit belachelijk. Luister eens naar Jekyll & Hyde waar ik bij de strofe “friday night, his dick is hard” toch even fronste. Echt diep zinken de heren tekstueel pas tijdens afsluiter K-141 Kursk, maar wellicht was dat wel de bedoeling. Mocht dit alles je niet weerhouden en ben je daarnaast niet bang om verschillende metal-clichés te trotseren dan is Legions of Bastards een prima aanvulling op je collectie.

Tracklisting:
cover Wolf - Legions of Bastards 200 200

 1. Vicious Companions
 2. Skull Crusher
 3. Full Moon Possession
 4. Jekyll & Hyde
 5. Absinthe
 6. Tales From The Crypt
 7. Nocturnal Rites
 8. Road to Hell
 9. False Preacher
 10. Hope To Die
 11. K-141 Kursk

Line-up:

 • Niklas Stalvind – zang, gitaar
 • Johannes Axeman – gitaar
 • Anders Mod – bas
 • Richard Holmgren – drums

Links: