Wolcensmen – Songs From The Fyrgen

Een beetje Heidense (neo-)folk kan ik prima waarderen. Zo vond ik het laatste album van het Britse Winterfylleth echt fantastisch! Het leek mij dan ook een veilige keuze om het nieuwe album van Wolcensmen te recenseren, daar deze band is opgericht door Winterfylleth-gitarist Dan Capp. Het album Songs From The Fyrgen kwam in november dit jaar uit.

Nu is dit album niet helemaal nieuw, maar een heruitgave van een eerdere release in 2016. De uitgave gebeurde toen zonder campagne en een platenlabel, maar men wist binnen zes maanden het album volledig uitverkocht te krijgen. Ditmaal komt de release via het Noorse Indie Records uit, waar Dan in oktober dit jaar een contract mee afsloot.

Het album begint kalm met het nagenoeg instrumentale Withershins, waar zo af en toe ook nog een ‘aah’ van de zanger te horen valt. Een prachtig riffje op de akoestische gitaar voert hier de boventoon en de percussie geeft hier een onheilspellend ritme aan. Wat orkestratie op de achtergrond maakt het sfeertje compleet. Dan valt het halverwege het nummer stil, begint de wind te ruizen en hoor je een galmende piano op de achtergrond. Redelijk duister en zou ook prima kunnen dienen als intro bij een atmosferische blackmetalband. De tweede track houdt deze sfeer vol en gooit er nog een schepje bovenop door goed geplaatste meerstemmige zanglijnen in de mix te stoppen. Helaas gaat het halverwege het nummer bergafwaarts. Er volgt een onderbreking om een nieuwe melodielijn te introduceren waar men vervolgens gedurende de overige drieënhalve minuut op voort blijft boorduren. Er is nog wel wat variatie in de instrumentatie te horen, maar de zanglijnen blijven in grote lijnen hetzelfde. Leuk voor even, maar dit gaat wat mij betreft te lang door.

Nummer drie en vier hebben mijn aandacht ook niet weten te herstellen en al gauw vraag ik mij af of de beste man dit tij nog kan keren. Dan volgt het meest lange nummer op de plaat met ruim tien minuten op de klok: ‘Neath a Wreath of Firs. Voor ruim vierenhalve minuut lang had ik goede hoop dat dit een fijne track kon worden, maar dan volgt er een zes minuten durend outro? Jammer.

Is het dan helemaal verloren zaak? Nee, dat niet. Zo is het instrumentale nummer Snowfall wel prachtig en kan mij de melodie op de fluit prima bekoren. Maar dit zijn dan ook samen met Withershins de enige hoogtepunten, want bij de opvolgende twee nummers raak ik de aandacht al gauw weer kwijt.

Ik vraag mij werkelijk af wat de bedoelingen waren van Dan en wat voor verhaal hij probeert te vertellen met Songs From The Fyrgen. Het ontbreekt aan binding van de nummers, aan variatie en voelt daarmee haast geforceerd. Voor mij is dit een complete misser en voor het eerst in jaren dat een album mij oprecht verveelt. Nu werkt Dan al aan een nieuw album voor 2019, maar dit mag wel van een verdomd hoog niveau zijn, wil hij deze redacteur nog over kunnen halen om de muziek een tweede kans te geven.

Label:

Indie Recordings, 2018

Tracklisting:

  1. Withershins
  2. The Fyre-Bough
  3. Sunne
  4. Hoofes Upon the Shymmeringe Path
  5. ‘Neath a Wreath of Firs
  6. The Mon o’ Micht
  7. Snowfall
  8. The Bekens are Aliht
  9. Yerninge

Line-up:

  • Dan Capp – Alle instrumenten, Zang

Links: