Withering Worlds – The Long Goodbye

Withering Worlds komt uit Nederland en dit, The Long Goodbye, is de eerste langspeler. Het Duitse Northern Silence label, toch ook geen klein pierke, brengt dit debuut uit. Dit duo bestaat uit bezieler Wanderer, die instaat voor heel het gebruikte instrumentarium en Void, die de vocalen voor zijn rekening neemt. Hier en daar is er wat additionele vrouwelijke inbreng onder de vorm van feeërieke zangpartijen. En waar staan de heren voor? Eerder bombastische, epische vorm van black metal met een orkestrale ondertoon zo zou ik het beschrijven. Zeven nummers staan er op de plaat, drie instrumentaaltjes en vier eerder langere nummers. Wat opvalt, de drumpartijen zijn toch verdikke stijf en stroef en dat maakt het niet al te vlot om te luisteren.

Hour Of Trial is, na de prelude, In Search Of The Withering Worlds, het eerste volwaardige nummer. Het is ook meteen een eerste kennismaking met de bombastische epische thema’s die elkaar in snel tempo opvolgen. Het éne is nog niet afgewerkt of het andere wordt er al weer over gedrapeerd. Je krijgt eerder klassiekere synth- en pianothema’s te horen en dit naast flitsend soleerwerk en de reeds vermelde eerder irritant, hoekige drumpartijen. The Long Goodbye start slepend met een krachtige, stampende melodielijn. Vervolgens krijg je een synth-tapijt te horen die met de nodige dramatiek en epiek erg goed wordt uitgevoerd. Jammer dat de productie net in dit soort stukken toch behoorlijk wat ballen mist.

Transcendence is met zijn eerder gezapig en walsend tempo, zijn cleane zanglijnen en drijvende gitaarthema’s een meer verhalend nummer geworden. Beeld je een schip in dat je uitzwaait vanop de kade. Een schip dat door woelige, walsende wateren zijn toekomst tegemoet vaart. Een erg verhalende gitaarsolo of een combinatie van cleane vocalen en screams, helpt je eveneens afscheid te nemen. Zowel Journey Through The Black Winter als Watcher Of Fading Stars (postlude) stuwen het magistrale zeilschip nog verder de golven op.

Een bijzondere plaat, niet in het minst omdat dit type black metal me niet frequent wordt aangeboden vanuit Nederland. Desalniettemin wel een plaat om in zijn volledigheid meerdere malen te beluisteren. Ik krijg er wel nu en dan wat ongemakjes bij. Misschien moeten de heren op de volgende plaat toch proberen de drum een meer organisch, natuurlijk karakter mee te geven. Dit gaat hen direct tien punten meer in de beoordeling opleveren.

Score:

70/100

Label:

Northern Silence Productions, 2021

Tracklisting:

  1. In Search Of The Withering Worlds (prelude)
  2. Hour Of Trial
  3. The Long Goodbye
  4. Memories (interlude)
  5. Transcendence
  6. Journey Through The Black Winter
  7. Watcher Of Fading Stars (postlude)

Line-up:

  • Void – Zang
  • Wanderer – Alle instrumenten

Links: