Witherfall – Vintage

Goed nieuws voor de fanboys van het Amerikaanse Witherfall en die moeten er na de vorige twee platen ongetwijfeld zijn. Zowel het debuut Nocturnes and Requiems, als de opvolger A Prelude To Sorrow waren immers erg goed. Progressieve power metal van de bovenste plank. Met dat materiaal zijn de heren aan de slag gegaan om wat akoestische medleys te maken. Uiteraard niet wat je gewend bent, maar een goede progressieve band doet nu eenmaal net datgene wat je niet verwacht.

Dit is er duidelijk eentje voor de rustigere momenten. Wie houdt van akoestische muziek heeft echt geen enkele reden om dit niet aan te schaffen en veelvuldig te beluisteren. Hier en daar met een akoestische Opeth-kronkel, maar het stemgeluid van Joseph Michael maakt hier uiteraard wat anders van. Meteen zet de man in de verf hoe verdraaid goed hij is en welke reikwijdte hij aankan, zonder te verzinken in eindeloos knijpgeschreeuw. Gevoelig tot op het bot zelfs, bij momenten.

Een beetje apart wel dat er nog wat distortion te vinden is op deze plaat als er halverwege een Helloween-cover voorbij komt. Een beetje een vreemde keuze, dan had het beter gepast op het eind van de plaat, wanneer de heren laten horen hoe de middenweg klinkt tussen het stevige metalwerk en de akoestiek die ze hebben laten horen op dit werk. Los daarvan is er echter niets op te merken aan deze EP, die toch ook weer 40 minuten duurt. Fans van akoestische versies en fans van de stem van Joseph Michael moeten dit uiteraard aanschaffen.

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. Vintage Medley (Vintage, Pt. I)
 2. Vintage Medley (Nobody Sleeps Here)
 3. Vintage Medley (Vintage, Pt. II)
 4. A Tale That Wasn’t Right (Helloween cover)
 5. Ode To Despair (Acoustic)
 6. The Long Walk Home (December)
 7. I Won’t Back Down (Tom Petty Cover)
 8. Vintage (Album Version)

Line-up:

 • Anthony Crawford – Bas
 • Jake Dreyer – Gitaar
 • Joseph Michael – Zang, synth
 • Steve Bolognese – Drums
 • Fili Bibiano – Gitaar

Links: