Witch Ritual – Death:Beyond

Bij Berlijn denken we uiteraard aan de beruchte en inmiddels grotendeels gesloopte muur en de troosteloosheid van het oostelijke deel. De naam Witch Ritual roept daarbij geen associatie op, maar deze band is toch al sinds 2012 actief, zij het dat het doomballetje pas echt is gaan rollen sinds de toetreding van de Turkse zangeres Lacri in 2016. De EP Rising Doom was toen al snel een feit. Drie jaar later is het dan tijd voor het debuutalbum Death:Beyond.

Geluidstechnisch is er al direct een grote vooruitgang te bespeuren. De EP klinkt vrij primitief en kaal, bij dit album kan je spreken van een zogenaamd warm geluid waarbij de balans tussen de instrumenten en zang prima in orde is. Na een wat vaag, maar onheilspellend en voornamelijk gesproken intro dat eindigt met “We invoke you”, krijgen we muzikaal een lekkere pot ouderwets aandoende doom op een gezapig tempo gebracht, met een lichte stonerondergrond. Zangeres Lacri heeft een krachtige stem, die ze gevarieerd in weet te zetten. Over het gehele album hangt een occult sfeertje, dat met weemoed aan het ter ziele gegaane Bathseba doet denken, zij het met veel minder extreme bijzondere momenten. Alleen is het buitengewoon jammer, dat het laatste nummer Void een akoestische ballade is. Uw recensent zal dit nooit begrijpen. Waarom zo’n ballade op een doom album en dan ook nog eens als laatste nummer? Dat geeft een goed album toch een anticlimax en kost dus wat punten.

Het laatste minpunt in acht genomen, neemt toch niet weg dat we hier een lekker doom album hebben met prima vrouwelijke vocalen. De liefhebbers hiervan weten dan genoeg. Helaas is dit debuutalbum vooralsnog uitsluitend digitaal verkrijgbaar.

Score:

78/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Ritual
 2. Black Magic Rites
 3. Behind Me
 4. The Earth Rises Up
 5. Those I Haunt
 6. Ruins
 7. Beyond Death
 8. Void

Line-up:

 • Lacri – Zang
 • Boris – Gitaar
 • Marcus – Gitaar
 • Jens –Bas
 • Martin – Drums

Links: