Wisdom in Chains – The God Rhythm

Wisdom in Chains – The God Rhythm
Fast Break! Records, 2015

Met Wisdom in Chains kan het nooit verkeerd gaan. De immer sympathiek ogende heren uit Pennsylvania maken sinds 2002 een b(r)oeiend recept van grote delen NYHC, stevig gekruid met oi! En iets wat bijna lijkt op rock & roll. De vijf platen die ze tot ergens halverwege dit jaar uitbrachten stonden garant voor hevige hardcore-meebrullers die het gevoel van de oude school terugbrachten.

Dan is er ineens full-length nummer zes en gaat het mis. The God Rhythm is de meest gewaagde plaat op het conto van deze mannen, maar dat betekent in dit geval geen goed nieuws. Het tempo ligt hier over het algemeen een stuk lager dan op het oudere werk. Het drie jaar geleden verschenen The Missing Links bevatte al een handvol tragere, veeleer slepende nummers, op deze plaat borduren ze veel verder op die gedachte. We krijgen, kort door de bocht, een hoop halve (relatieve) ballades met een gigantische hoeveelheid neerslachtige melodie en een Mad Joe die de eerste hardcore-crooner lijkt te worden.

Als het ritme dan toch weer omhoog gaat, overheerst de heerlijk gekende euforie en catchiness weer en is de band op haar best. Meer nog: When We We’re Young en Resonate zijn zonder meer enkele van de beste nummers op het repertoire van de band. Vanaf How Far Will You Go gaat het echter al de verkeerde kant op, om met Mathematics en de titeltrack het dieptepunt te bereiken. Het lijkt alsof Madball covers van Social Distortion pleegt te spelen, maar daarbij de plank mis slaat.

Het is fantastisch dat een band zich wil ontwikkelen en zich losrukt van geluiden die voor zichzelf heel bekend klinken. Maar Wisdom in Chains heeft er zich in dit geval geen goeds mee gedaan. De hardcore-experten van dienst tonen alweer dat ze bij de hogere regionen in dit genre horen, maar lijken hier met hun experiment naast de goede resultaten te grijpen.

Tracklisting:

wisdominchainstgr

 1. People Die
 2. When We Were Young
 3. Resonate
 4. How Far Will You Go
 5. Songs to My Killer
 6. Thorn in Your Side
 7. Mathematics
 8. Fatherless
 9. Best of Me
 10. The God Rhythm
 11. Violent Americans
 12. Joey Ramone
 13. Skinhead Gang
 14. Outro

Line-up:

 • Mad Joe Black – Zang
 • Richie Krutch – Gitaar, zang
 • Luke Rota – Drums
 • Evan – Bas, zang
 • Mav – Gitaar

Links: