Wintersun – The Forest Seasons

Ik had het niet verwacht dat we nog een nieuwe Wintersun zouden krijgen, maar dat dacht ik ook ten tijden van Time I. Jari en zijn collega’s hebben er gewoon wat tijd voor nodig, maar de acht jaar die nodig waren voor de tweede plaat leverden naar mijn gevoel niet het gewenste product af. Vijf jaar later proberen de heren het opnieuw en dit keer zit het wel goed. Na Vivaldi en Nargaroth richten deze Finnen hun pijlen eveneens op de vier seizoenen.

Vier lijvige nummers, dus daar gaan we eens flink voor zitten. Wat opvalt is dat Wintersun erg heeft liggen schroeven aan het geluid, enorm stilgestaan is bij de opbouw en dynamiek van de nummers en Jari beter durft te experimenteren met andere genres. Geen overdosis aan synths, op deze plaat hebben de heren eindelijk gevonden dat de toetsen een extra dimensie kunnen geven aan metal zonder dat dit instrument allesoverheersend is. Het effect ervan is duidelijk voelbaar in het verhaal van deze nummers; van de dreigende stukken, tot de beukende kracht op het herfstgedeelte en de winterse melancholie. Misschien dat Wintersun de nummers nog wel wat durft te rekken bij momenten en het hier en daar gewoon even wat korter mag, maar los daarvan zijn er stukken die de perfectie naderen. Dat betekent een heerlijke, intense melodische gelaagdheid en mooi doordachte structuur op muzikaal vlak, maar Jari heeft hier ook een vocaal meesterwerkje van gemaakt. Neem de proef op de som met The Forest That Weeps en luister maar eens wat een melancholie deze man met zijn clean vocals kan aanbrengen, naast zijn screams die prima passen bij dit type symfonische metal.

Tot dusver de genretypering van deze Finnen. Je stuurt luisteraars gewoon met een kluitje het riet in om nog van black, death, folk of doom metal te spreken. Het zit er gewoon allemaal in op deze Forest Seasons en wat ontbrak op voorganger Time I is gevonden, gebruikt en geperfectioneerd op deze nieuwkomer. Wintersun misschien op de jaarlijst, dat had ik eigenlijk niet zien aankomen.

 

Score:

86/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

  1. Awaken From The Dark Slumber (Spring)
  2. The Forest That Weeps (Summer)
  3. Eternal Darkness (Autumn)
  4. Loneliness (Winter)

Line-up:

  • Jari Mäenpää – Zang, gitaar, bas, synth
  • Teemu Mäntysaari – Zang
  • Jukka Koskinen – Zang
  • Kai Hahto – Drums

Links: