Winterstorm – Everfrost

Op Google levert het zoeken naar de band Winterstorm meerdere hits op. Er zijn maar liefst vijf naamgenoten (zes als je de Engelse symfonische band meetelt die zich van een spatie in de naam bedient) waarvan een daarvan in hetzelfde genre opereert. Dat kan uiteraard voor wat verwarring zorgen. We hebben hier te maken met het Duitse Winterstorm die midden in de zomer het vijfde volledige album uitbracht. Het album werd vooraf gegaan door vijf video’s dus het label gelooft in ieder geval in de band en geeft ze volledige support.

Op Everfrost staat een dikke vijftig minuten power metal die zich laat kenmerken doordat er loepzuivere zang en prima gitaarwerk op staat. En dat zijn uiteraard de zaken waar liefhebbers van het genre naar uitkijken. Hoewel dit Winterstorm “pas” dertien jaar bestaat, verstaat de band de kunst om een goed nummer te schrijven en deze met overtuiging te brengen.

Nergens gaat de band zich te buiten aan overbodige uitspattingen maar eerder kiest Winterstorm ervoor de nummers door een redelijk simpele opzet voor zich te laten spreken, en dat is positief bedoeld. Zoals eerder al werd aangegeven is het gitaarspel dik in orde, zitten de nummers goed in elkaar en worden deze gecompleteerd door mooie en melodieuze zang. Op The Phoenix Died (Remember) heeft Winterstorm de van Leaves Eyes bekende Elina Siirila weten te strikken en dat resulteert in een mooi duet.

Puntje van kritiek is dat het is lastig te zeggen wat het unique selling point is van Winterstorm waardoor het moeilijk is aan te geven waar de band echt in uitblinkt. Laten we het houden op kwalitatief goede nummers die in het gehoor blijven hangen en dat mag ook als verdienste gezien worden!

Score:

78/100

Label:

AFM Records, 2023

Tracklisting:

 1. Origin
 2. To The End Of All Known
 3. The Phoenix Died (Remember)
 4. Circle Of Creed
 5. Future Times
 6. Everfrost
 7. Final Journey
 8. Fate Of The Atlanteans
 9. Crusade
 10. Overcome The Fear
 11. Silence

Line-up:

 • Alexander Schirmer – Zang
 • Jochen Windisch – Gitaar
 • Michael Liewald – Gitaar
 • Peter Cerveny – Basgitaar
 • Jonas Hack – Drums

Links: