Winter Nights – Sky Burial

Sinds 2007 bestaat deze Amerikaanse band al. De leden zijn afkomstig uit Brooklyn en dus New York. Ze noemen zich Winter Nights en spelen melodische death metal. Deze EP, Sky Burial, is de opvolger van het derde volledige album, Winter Nights, dat in 2020 verscheen, ook in eigen beheer. De broers Farfan zijn de gitaartandem van dienst en ze krijgen de hulp van de heren Tune en Yarusinsky. Voor deze EP hebben ze er ook nog Marco Sneck (Poisonblack, Kalmah, Sentenced…) bij gesleurd voor de keyboardpartijen. Daarnaast is het interessant om weten dat de mix plaatsvond in de befaamde Tico Tico Studios en dat het masterproces werd gefinaliseerd door niemand minder dan Alan Douches in West West Side Music. Dus? Ik ben benieuwd.

Gedurende net geen twintig minuten laten de heren vier nummers op je los die gekenmerkt worden door een grondlaag van eerder typische melodische riffstructuren. Denk aan bands uit de Finse school of ook aan een band als Be’lakor en consorten. De Amerikanen houden het vaak wat gezapig en walsend. Het geluid is erg goed te noemen. Wel valt op dat de vocalen wat te zeer omgord worden door het hele muzikale gebeuren. Het valt ook op dat er na 3.36 minuten al heel wat soleerwerk is gepasseerd. De heren Farfan, waarvan al eerder sprake, zijn technisch erg onderlegd. De keyboardthema’s van de heer Sneck geven toch een aparte aanvulling.

Het is pas vanaf Neither Faith Nor Fear dat het tempo gevoelig wordt opgedreven en dat de meerwaarde van de interactie tussen gitaren en keyboard duidelijk wordt. Het is ook dit laatste instrument dat heel gevoelig de bruggen bouwt tussen de nummers. I Pray To I kent die typische drive en dynamiek die we gewoon zijn. Snellere blastpartijen die afgewisseld worden met dubbele baslijnen om vervolgens weer te verglijden in een door solo’s gestuurd melodisch geheel.

Veel vernieuwing hoor je wel niet. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de kennis en kunde van de muzikanten, die alles tot in de puntjes afleveren. Ook de erg professionele productie tilt het geheel wat naar een hoger niveau. Het zou overdreven zijn deze New Yorkers te bestempelen als de Amerikaanse Kalmah, maar het geheel zit wel, doch voorzichtig, in het begin van dat straatje.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Time To Say Goodbye
  2. Neither Faith Nor Fear
  3. I Pray To I
  4. Sky Burial

Line-up:

  • Efrain Farfan – Zang, gitaar
  • Jeremy Farfan – Zang, gitaar
  • Martin Tune – Bas
  • James Yarusinsky – Drum

Link: