Winds Of Tragedy – Hating Life

Black metal met een atmosferische rand en een depressieve ondertoon uit Zuid-Amerika, Chili om precies te zijn. Via Meuse Music komt Hating Life: de tweede langspeler van de éénmansband van de heer Catalán, Winds Of Tragedy. Een vrolijke frans is deze kerel niet als je naar de songtitels kijkt. Op voorhand biedt de jongeman me de indruk liever niet geboren te zijn en hij geeft dit ook grif toe. In het begeleidend schrijven lees ik dat deze brave man dit album heeft geschreven op een moment dat hij op het diepste punt ooit zat. Moeilijk. Je dient dan toch wat vertier te zoeken, vind ik persoonlijk. Misschien valt er in deze context wel iets met de jongedame op de hoes af te spreken, maar goed. Hier telt enkel de muzikale mening.

Black metal met een depressieve boven- of ondertoon heeft veel kenmerken. Je kan dus gemakkelijk stellen dat ook voor deze substroming er heel wat vissen in het zwarte en diepe water zwemmen. Ik ben benieuwd welke de heer Catalán gekozen heeft, want dat is toch een bepalende factor. Hijzelf is verantwoordelijk voor zang, keyboard en gitaren. De positie op de drumkruk heeft hij opnieuw toegewezen aan de Portugees Emidio Alexandre. Niks nieuws want die zat daar bij de vorige platen ook al en is een terechte keuze. Het levendige drumspel van deze Portugees is meer dan degelijk te noemen.

Op voorzichtige, akoestische wijze zwemt Living A Lie voorzichtig naar je toe. Vergis je echter niet, wat volgt pitst onmiddellijk je keel toe. Het zijn de blastbeats, de rasperige keelgeluiden maar ook de duwende bas en snijdende gitaarlijnen die je naar adem doen happen. De nummers en dus het album vormt een mooi geheel. Dit uit zich door het feit dat de zeven hoogstaande songs vlotjes in elkaar overgolven. Langs de andere kant geeft je dit soms het gevoel dat je de draad wat kwijt bent. Nochtans hangt het geknoopte touw gewoon aan de balk boven je. No Reason To Go On start met een snarenverhaal dat wat gezapig, wat zompig wordt opgepikt door de drum. Een directieve leadlijn is je gids naar de diepste krochten, naar de donkerste plekken in de ziel van de heer Catalán.

Interessante blackmetalplaat, behoorlijk diep, donker met een duidelijke depressieve rand maar tegelijk ook behoorlijk agressief en benauwend. Sterk. Laat de heren Catalán en Emidio Alexandre maar gewoon doen, laat ze maar gewoon verder leven. Ik ben benieuwd naar toekomstig werk, deze eerste kennismaking smaakt immers naar meer. Ik laat het badwater weglopen, leg de scheermesjes aan de kant en gooi het geknoopte touw weer gewoon in het schuurtje bij de buren.

Score:

80/100

Label:

Meuse Music records, 2022

Tracklisting:

  1. Living A Lie
  2. I Choose To die
  3. Hating Life
  4. No Reason To Go On
  5. Wake Me Up From This Act
  6. Death Love
  7. Remember We Died

Line-up:

  • Sergio Conzález Catalán – Zang, alle instrumenten
  • Emidio Alexandre – Drum (sessie)

Links: