Winds of Plague – The Great Stone War

Winds of Plague – The Great Stone War
Century Media, 2009

Winds of Plague is een Amerikaans zestal dat deathcore mengt met een hoge dosis bombast en symfonische keyboardelementen die rieken naar Dimmu Borgir en Emperor. Zo kom je uit op een genrebenaming als ‘symphonic blackened deathcore’… Maar goed. Na het eerste album, A Cold Day in Hell, kregen ze de eerste kleine erkenning, maar het debuut voor Century Media, genaamd Decimate the Weak, kwam uit op het hoogtepunt van de deathcorehype. Kwestie van goede timing, want de populariteit van deze straight-edgers (echt waar) steeg zienderogen, met als gevolg zelfs headlinertours door de VS. Een opvolger kon dus niet lang uitblijven, en anderhalf jaar na Decimate the Weak komt dit The Great Stone War uit.

En neen, veel verandering hoeft men niet te verwachten. Er is zo goed als niet gesleuteld aan het geluid, wat te verwachten viel. De band besloot geen nieuwe weg op te gaan, maar de huidige weg wat beter te plaveien. Zo is er wat meer oog voor details, zoals de in- en outro’s van de nummers (zo heb je de piano-intro in Soldiers of Doomsday). Ook is er sprake van wat meer techniek (Chest and Hours) en is er veel meer ruimte voor symfonische stukken. Het geheel is ook iets minder gestoeld op breakdowns, wat op de voorganger wel het geval was, ook al zijn die zeker nog aanwezig. Je zou dus kunnen concluderen dat het wat meer verschoven is naar de metalkant, en de metalcorekant wat verder achter zich laat liggen. Voor de rest is het één en al herkenning op deze nieuweling, met opnieuw de herkenbare zang van Johnny Plague.

Je zou The Great Stone War kunnen zien als een kopie van Decimate the Weak, je zou het echter ook kunnen zien als een perfectionering van die plaat. Echt verrassend komt de band niet uit de hoek, en ik mis nog een song die er écht bovenuit steekt, zoals The Impaler dat deed op de voorganger. Wel is dit een erg solide plaat, fans van de band kunnen dit blind aanschaffen, mensen die houden van extreme metal met een hoop bombast moeten dit zeker ook eens checken.

Tracklisting:

  windsofplague - thegreatstonewar

 1. Earth
 2. Forged in Fire
 3. Soldiers of Doomsday
 4. Approach the Podium
 5. Battle Scars
 6. Chest and Horns
 7. Creed of Tyrants
 8. Our Requiem
 9. Classic Struggle
 10. The Great Stone War
 11. Tides of Change

Line-up:

 • Johnny Plague – zang
 • Nick Eash – gitaar
 • Nick Piunno – gitaar
 • Andrew Glover – bas
 • Art Cruz – drum
 • Kristen Randall – keyboards

Links: