Windhand – Soma

Windhand – Soma
Relapse Records, 2013

Zwaar, zwaarder, zwaarst… en dan heb je Windhand nog. Easy listening-muziek is het zeker niet, van dit vijftal uit Richmond, Virginia. Voor een band uit de doom metal-categorie houden ze wel de vaart er in, met in twee jaar tijd twee volledige albums.

Waar Windhand zeker niet de vaart in houdt, zijn de songs zelf. Stropering langzame en lange nummers, waarbij je je afvraagt of de instrumenten nog lager gestemd kunnen worden. Het zware geluid dreunt werkelijk uit je boxen, die dit maar ternauwernood aankunnen. Dit zorgt er wel voor voor dat de vocalen van Dorthia Cottrell nauwelijks boven de muziek uitkomen. Voor al te veel variatie en flitsende gitaarsolo’s hoef je ook niet aan te komen bij de band, de kracht ligt in het eindeloos herhalen van de riffs, maar dat doet Windhand dan ook wel bijzonder overtuigend, met de dertig minuten durende afsluiter Boleskin als compromisloos voorbeeld. Vreemde eend in de bijt is het vierde nummer Evergreen dat een soort akoestisch kampvuurdeuntje is, maar met een speelduur van zeven minuten toch een dissonant vormt op het album.

Liefhebbers van logge en ultrazware stoner/doom zullen niet om dit album heen kunnen. Jammer van dat kampvuurdeuntje op het album, waardoor er helaas geen topscore in zit. In november is Windhand, samen met de doombroeders van Pilgrim, in zowel Venlo, Tilburg als Amsterdam live te aanschouwen.

Tracklisting:
Windhand - Soma

 1. Orchard
 2. Woodbine
 3. Feral Bones
 4. Evergreen
 5. Cassock
 6. Boleskin

Line-up:

 • Dorthia Cottrell – Vocals
 • Asechiah Bogdan – Guitars
 • Garrett Morris – Guitars
 • Parker Chandler – Bass
 • Ryan Wolfe – Drums

Links: