Windhand / Satan’s Satyrs – Split

In 2017 zijn de Amerikaanse bands Windhand en Satan’s Satyrs met elkaar op tournee geweest. Daar is het idee geboren om eens te gaan samenwerken en een split uit te brengen.

Windhand mag het bal openen. Openingstrack Old Evil gaat volgens het beproefde concept, namelijk een zeer laag gestemde gitaar die de langzame openingsriff inzet, waarna uiteindelijk de drums en bas invallen, gevolgd door de bezwerende vocalen van Dorthia Cottrell. De logge en zware gitaarmuur staat weer als een huis. De verrassing volgt met het veertien minuten durende Three Sisters, dat begint met een basloopje. Vervolgens vallen de gitaar en drums in, alsmede de nadrukkelijk aanwezige toetsen. Dat geeft een occulte lading aan dit uiteraard ook langzame nummer. De gebruikelijke gitaarmuur is bij dit nummer nauwelijks aanwezig en we kunnen derhalve spreken van een trendbreuk. Wat mij betreft een geslaagd experiment, dat Windhand de wellicht benodigde ruimte verschaft om in de toekomst gevarieerder uit de doomhoek te komen.

Na dik twintig minuten is de bijdrage van Windhand voorbij en is het tijd voor Satan’s Satyrs. Na zo’n portie trage doom is het even wennen wanneer we de snelle(re) stoner/garage/punk rock voor de kiezen krijgen. De sound is zoals we van dit soort muziek mogen verwachten: een lekker rauw randje en geen tierlantijnen. Het laatste nummer Ain’t that Lovin’ you baby is een cover en is door meerdere artiesten in het verleden al eens uitgebracht. De meest bekende naam  zal voor u vermoedelijk Link Wray zijn. Satan’s Satyrs kiest voor een smerige rock’n’roll uitvoering met een versneld einde.

Het nadeel van split-albums kan zijn dat de stijlen van bands erg verschillen, waardoor er getwijfeld kan worden door fans van beide bands of aanschaf een noodzakelijk iets is. Dat geldt zeker ook voor deze split. Luisteren voor aanschaf kan daarom in dit geval zeker geen kwaad. Kwaliteit is wel gegarandeerd.

Label:

Relapse Records, 2018

Tracklisting Windhand:

 1. Old Evil
 2. Three Sisters

Line-up Windhand:

 • Dorthia Cottrell – Zang
 • Garrett Morris – Gitaar
 • Parker Chandler – Bas
 • Ryan Wolfe – Drums

Tracklisting Satan’s Satyrs:

 1. Alucard A.D. 2018
 2. Succubus
 3. Ain’t that Lovin’ you, Baby

Line-up Satan’s Satyrs:

 • Clayton Burgess – Zang, Bas
 • Jarret Nettin – Gitaar
 • Nate Towle – Gitaar
 • Stephen Fairfield – Drums

Links: