Whitesnake – Flesh & Blood

Eind jaren zeventig scheidden de wegen van Deep Purple en zijn zanger David Coverdale, die zelf een band oprichtte, Whitesnake genaamd. Whitesnake begint als een bluesrockband maar weet eind jaren tachtig grote hits te scoren door mee te liften op de golf van glammetal die in die tijd populair is. Here I Go Again en Is This Love, beide afkomstig van het titelloze album (later omgedoopt tot 1987), worden hits die iedereen heden ten dage nog steeds kent. Nederlander Adrian Vandenberg heeft een groot aandeel in de successen van de band.

Na 1987 ging het eigenlijk steeds minder met de band. Opvolger Slip Of The Tongue, waarbij Adje zijn gitaarstukken niet meer kon inspelen vanwege een blessure en hij is vervangen door Steve Vai, bevat nog wel nummers van hetzelfde niveau als zijn voorganger, maar weet het publiek minder te bekoren. Daarna gaat het minder met de band, mede door een sterk veranderende muzikaal klimaat. In 2011 verschijnt dan het album Forevermore wat een comeback van de band zou moeten betekenen. De grote comeback blijft uit en ook The Purple Album, waarop Coverdale nummers uit zijn Deep Purple-periode covert, is geen groot succes. Nu is er dan Flesh & Blood en de voorbodes zijn er dat dit album terug doet denken aan vroegere tijden.

De eerste single, Shut Up & Kiss Me, is namelijk ouderwets lekkere melodische hardrock die terug doet denken aan de tachtiger jaren. Twee scheurende gitaren die elkaar afwisselen en aanvullen daar waar nodig. Een catchy refrein gezongen door een man die richting de zeventig jaar gaat, maar nog steeds ontzettend goed bij stem is. Dit nummer bevat alles waar je op mag hopen als je aan Whitesnake denkt. Als je naar de line-up kijkt, is het eigenlijk ook helemaal niet verrassend te noemen natuurlijk. Reb Beach heeft de nodige ervaring opgedaan bij Winger, Joel Hoekstra staat bekend als een gerespecteerd talent die onder meer bij Trans-Siberian Orchestra zijn kunsten al heeft mogen vertonen. Voeg daar nog Tommy Aldridge aan toe die een waslijst aan grote bands achter zijn naam heeft staan en je hebt een heel solide basis.

Eerlijk is eerlijk, de overige nummers halen niet het energieke niveau van de eerste single, maar de lat is dan ook wel heel hoog gelegd. Eigenlijk mag je alles na Slip Of The Tongue vergeten (vooruit, Restless Heart mag je ook nog meepikken) en bij Flesh & Blood weer beginnen. Waar veel ‘klassieke’ bands geen energie meer in hun muziek weten over te brengen, weet Whitesnake nog te knallen als in hun hoogtijden. Flesh & Blood is een must-have voor elke veertig plusser die maar enigszins affiniteit heeft met hardrock.

Score:

87/100

Label:

Frontiers Music, 2019

Tracklisting:

 1. Good To See You Again
 2. Gonna Be Alright
 3. Shut Up & Kiss Me
 4. Hey You (You Make Me Rock)
 5. Always & Forever
 6. When I Think Of You (Color Me Blue)
 7. Trouble Is Your Middle Name
 8. Flesh & Blood
 9. Well I Never
 10. Heart Of Stone
 11. Get Up
 12. After All
 13. Sands Of Time

Line-up:

 • David Coverdale – Zang
 • Reb Beach – Gitaar
 • Joel Hoekstra – Gitaar
 • Michael Devin – Bas
 • Tommy Aldridge – Drums
 • Michele Luppi – Keyboards

Links: