White Ward – Futility Report

Het Oekraïense White Ward ontstond in 2012 en sindsdien kwam de ene na de andere EP en demo uit van deze band. Telkens puike post-black, met avant-garde neigingen. Debemur Morti vertoonde interesse en lijfde ze in. Nu was de tijd gekomen voor een langspeler. Futility Report, het eigenlijke debuut van White Ward, verscheen eerder dit jaar.

White Ward brengt op Futility Report progressieve/avant-garde post-black, die je eerder zou verwachten op een label als Code666. Het ganse album klinkt als een uitgekiende thriller, waar doodsverachting genre Heretoir en Lifelover samenkomt met de creativiteit van iemand die niets meer te verliezen heeft. Dreigende death/doom krijgt een groot aandeel in de black metal, maar dé grootste invloed is zonder twijfel Noorse avant-garde metal genre Solefald, Virus, late Ulver en Shining. Er valt namelijk heel veel jazz te noteren in de nummers van White Ward, net als groezelige en donker-erotische basriedels en een grote dosis saxofoon. Het levert een spreidstand op van muziek, met veel ziel enerzijds en muziek die klinkt alsof het zijn ziel verkocht heeft in ruil voor iets dat de agonische pijnen zou wegnemen.

Heel diverse post-black die een symbiose wil maken tussen jazz en doom, death en black, en daar behoorlijk goed in slaagt. Geen makkelijke zit, geen kitscherige of gekunstelde combinatie. Wel iets om je bij neer te zetten en te luisteren met de vraag “Wat vind ik hier eigenlijk écht van?”.

Score:

78/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2017

Tracklisting:

 1. Deviant Shapes
 2. Stillborn Knowledge
 3. Homecoming
 4. Rain as Cure
 5. Black Silent Piers
 6. Futility Report

Line-up:

 • Andrey Pechatkin – Bas
 • Igor Palamarchuk – Gitaar
 • Alexey Iskimzhi – Sax
 • Andrew Rodin – Zang
 • Yuriy Kononov – Drums
 • Yuriy Kazaryan – Gitaar

Links: