Whispering Gallery – Like a Dream of…….

Whispering Gallery – Like a Dream of Neverending Beauty… Love Never DiesDeze cd is al weer wat ouder. Komt uit 2000, maar is nog wel actueel. Het volgende album wordt volgende jaar januari verwacht.

De band maakt volgens eigen zeggen Melodieuze Doom Metal met Death en Black metal grunts en sreams. En ik kan dat alleen maar beamen. Deze band laat zich goed vergelijken met de ter ziele gegane band We the Gods. Namen van andere bands die me te binnen schieten zijn Type-O-Negative en Tristania zonder zangeres, maar die dekken niet helemaal de lading.


Het eerste wat opvalt als ik deze cd opzet is de doomy sfeer en de opvallende combinatie tussen de cleane zang en de grunts. Ook de 2 stemmige zang die veel terugkomt op dit album draagt bij aan de bijzondere sfeer.
De nummers zijn veelal midtempo met grunts en cleane zang en veel terugkeerde intrumetale stukken ondersteund door een dubbele bass. Er is een duidelijk rol weggelegd voor het keyboard, maar deze overheerst niet. De texten zijn niet al te opbeurdend, maar ingetogen wat goed bij de muzikale sfeer past.

Hoewel Doom metal bekent staat om zijn sleepende tempo en nummers die onopvalend in elkaar overgaan is dat bij Whispering Gallery niet het geval. In elk nummer zit wel iets verrassends, een keyboard loopje of een onverwachte screampartij. In het nummer Soul Sacrifice zit bijv een stuk 2 stemmige zang die erg mooi klinkt. En zo zijn er meer leuke dingetjes terug te vinden in de div. songs. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen.

Mijn persoonlijke favoriet op dit album is Maid of Orleans. Een cover van de jaren 80 hit van OMD. Zonder af te wijken van het orgineel zijn er harde gitaar en drum partijen toegevoegd.


Kortom deze cd blijft 52:18 minuten boeien

Meer info is te vinden op de website:
www.whisperinggallery.nl