Welmoed – Ask & Embla

Genrestempels zijn in sommige gevallen goed om een bepaalde band of album in een muzikaal kooitje te vangen. In andere situaties worden we echter geconfronteerd met het feit dat dit soort stempels eigenlijk achterhaald zijn. Het eerste album van het Brabantse Welmoed is hier een voorbeeld van. Tijdens de vijf nummers die het album rijk is, horen we namelijk invloeden van onder andere post-rock, folk en black metal.

Ask & Embla leent haar naam aan de Noorse Mythologie. Ask en Embla zijn namelijk de namen van de eerste mensen volgens de oude Noren de aarde bewandelden. De passie voor mythen en sagen komt van het brein achter deze formatie (Thijs Mulders). En dat is ook terug te zien in de nummertitels. Albumopener Naga gaat bijvoorbeeld over een slangachtig wezen uit Hindoeïstische en Boeddhistische vertellingen. Waar Naga ietwat op de leest van Godspeed You! Black Emperor geschoeid lijkt, neigt het daaropvolgende Ask & Embla wat meer naar de black metal. In onder andere dit nummer horen we de vocalen van Misanthropia’s Bram Koller. Rond de vierde minuut worden we getrakteerd op een lichtelijk psychedelische en floydiaanse gitaarpassage, welke wordt overspoeld door een louterende post-rock finale. De ingetogenheid van de intro van De Zee en haar Heimelijk Rijk geeft de kans om de mysterieuze nummertitel te overpeinzen. Nadat we diep hierover hebben nagedacht, worden we verrast door de zuivere stem van vocaliste Veerle Kiliaan. Deze dame zouden we kunnen kennen van de band She!.

Het hoogtepunt van het album vinden we in het op een na laatste nummer Legioen. Hoewel de intro wat melancholisch aandoet, is de rest van het nummer vrij opbeurend. “Als we tezamen ten strijde trekken dan kunnen iedere vijand op zijn knieën krijgen”: is het credo. Met een vleugje folk-mysterie en zwartmetalen volhardendheid kunnen we de ergste stormen doorstaan. Maar zelfs de meest vastberaden legionair zal ooit zijn einde vinden. De sterfelijkheid van alles dat was en is, wordt kritisch aan de tand gesteld in het slotstuk Verlossend Vuur. Muzikaal trekt Welmoed nog eenmaal alles uit de kast: cleane zang, screams, keyboards en schurende gitaren. Deze goed belegde muzikale charcuterie smaakt naar meer! Welmoed presenteert hier een aangenaam album dat een duidelijk statement vormt tegen alle genreconventies. Ik ben benieuwd wat we in de toekomst voorgeschoteld zullen krijgen!

Score:

80/100

Label:

Via Nocturna, 2023

Tracklisting:

  1. Naga
  2. Ask & Embla
  3. De Zee en Haar Heimlijk Rijk
  4. Legioen
  5. Verlossend Vuur

Line-up:

  • Veerle Kiliaan – Vocalen
  • Bram Koller – Vocalen
  • Thijs Mulders – Gitaar, Basgitaar, Keyboard, Componeren
  • Hugo de Waal – Drums

Links: