Wehrmacht – Shark Attack (heruitgave)/Biermächt (heruitgave)

Toen Wehrmacht eind jaren tachtig zijn eerste album uitbracht waren er twee schokgolven te bespeuren. Allereerst was daar de bandnaam. Deze lag, relatief vroeg na het einde van de tweede wereldoorlog, op zijn zachtst gezegd nogal gevoelig. Het tweede dat een schokgolf veroorzaakte was de muziek op Shark Attack, het eerste van de twee albums die de band uitbracht. Begin februari van dit jaar werden ze opnieuw uitgebracht en dat is goed nieuws!

Op Shark Attack treffen we een stel jonge honden die alle snelheidsrecords willen breken. Zeker voor die tijd is het een ongekend snel album waarop alles toch strak klinkt. Het is duidelijk dat de band uit meerdere vaatjes wil tappen en daarmee aan de wieg staat van het cross-over als genre. D.R.I. is dan al een belangrijke invloed. Of is het juist andersom? Het geluid op Shark Attack is soms aan de dunne kant. De gitaren klinken wat schel, de toms wat te rommelig en naar het basgeluid is het in de snelle stukken echt zoeken. Ook wordt duidelijk dat de heren wel van een muzikaal grapje houden en humor in de teksten stoppen. Compositorisch zijn er op het debuutalbum nog stappen te maken. Niet alle nummers zijn even sterk, al is Napalm Shower er wel een die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Het tweede album is op meerdere gebieden een hele stap voorwaarts. You Broke My Heart (So I Broke Your Face) laat dat direct duidelijk horen: een meer helder geluid, riffs en zanglijn die blijven hangen en betere overgangen zorgen voor een goed openingsnummer. Zanger Eric Helzer klinkt net iets zieker en zelfverzekerder. Night Of Pain is het sterkste nummer in het genre van Wehrmacht en na al die jaren heeft het nummer nog niets aan kracht ingeboet. Suck My Dick is natuurlijk te puberaal qua tekst maar wel een lekker nummer. Geniaal is het intro van het nummer van Beermacht waarop Wehrmacht lijkt te beginnen aan een cover van Kiss (Detroit Rock City) maar dan gewoon overgaat in een eigen compositie.

Beide albums komen met een bonus-cd. Bij de heruitgave van Shark Attack vind je daarop de thrash metal demo en een aantal nummers van een optreden uit 1986. Op de heruitgaven van Biermächt een demo, een rehearsal en een aantal live nummers van hetzelfde concert. Beide bonussen werden niet met de digitale promo meegezonden. Hoe het klinkt en of het iets toevoegt is door mij helaas niet te zeggen.

Wehrmacht had het in zich erg groot te worden en lijkt van invloed te zijn geweest op een aantal bands: D.R.I., Suicidal Tendencies en Gang Green maar ook het Nederlandse Disabuse zijn schatplichtig aan Wehrmacht. Van een derde album is het helaas nooit gekomen en dat is zonde. Je blijft je voor altijd afvragen: wat als….

Label:

Hammerheart Records, 2021

Tracklisting:

Shark Attack

 1. Shark Attack
 2. Blow You Away
 3. S.O.P.
 4. Jabberjaw
 5. B.O.S. (Barrage Of Skankers)
 6. United Shoebrothers
 7. Concrete Meat (Bonustrack)
 8. Puke
 9. Part II (Night Of Samhain)
 10. Anti
 11. Napalm Shower
 12. Crazy Ways People Die
 13. Fretboard Gymnastics
 14. Termination

Biermächt

 1. You Broke My Heart (So I Broke Your Face)
 2. Gore Flix
 3. The Beer Is Here! – Drink Beer Be Free
 4. The Wehrmacht
 5. Everb – E….! – Micro-E!
 6. Munchies
 7. Night Of Pain (Part I)
 8. Balance Of Opinion
 9. Suck My Dick
 10. Drink Jack
 11. Radical Dissection
 12. Beermacht
 13. Outro

Line-up:

 • Eric Helzer – Zang
 • John Duffy – Gitaar
 • Marco “Sharko” Zorich – Gitaar
 • Shann Mortimer – Basgitaar
 • Brian Lehfeldt – Drums

Links: