We Butter The Bread With Butter – Das Album

Onlangs gaf iemand mij commentaar omdat ik mijn tosti aan de binnenkant van het brood van boter had voorzien. Schijnbaar moet het boter aan de buitenkant en alleen het beleg aan de binnenzijde. Er moet in ieder geval boter op de boterham, daar waren we het beiden dan wél over eens. In de Duitsers van We Butter The Bread With Butter hebben we daar ook voorstanders aan, hoewel we alsnog niet weten of zij de buitenkant boven de binnenkant prefereren. Wie? Juist ja, geef Marcel Neumann en Tobias Schultka maar vast de beker voor het in stand houden van de meest infantiele bandnaam van dit decennium. De twee boefjes presenteren met Das Album een vijfde plaat die bol staat van elektronisch geladen deathcore, ook wel electrocore genoemd. Twee handen op één tosti natuurlijk met de landgenoten van Eskimo Callboy, ware het niet dat We Butter The Bread With Butter een iets pittigere ‘bite’ heeft. Fans van het gezelschap werden overigens flink op de proef gesteld, want het laatste wapenfeit Wieder Geil! dateert van 2015.

Marcel Neumann was een blij man toen hij medeoprichter Schultka in 2019 weer bij zijn band mocht verwelkomen aangezien hij op dat moment als eenmansproject fungeerde. In datzelfde jaar werd de single Dreh Auf! gelanceerd waarmee We Butter The Bread With Butter een afwisselende, snoeiharde track afleverde en daarbij zijn belangrijkste ingrediënt humor wederom op een succesvolle wijze wist te implementeren. Althans, een nummer opdragen omdat het geluid via de boxen moet knallen op een wijze zodat de buren mee kunnen genieten, is toch een normaal onderwerp? Zo richting de releasedatum van Das Album kregen we ook twee andere singles te horen waarmee deze plaat aftrapt, namelijk 20 km/h en N!ce. Aan onderbroekhumor geen gebrek, maar beide tracks klinken ook nog eens erg dynamisch, bevatten strakke deathcoremomenten én de nodige elektronische toevoegingen die zorgen voor een luchtige inslag. Met name N!ce is een oerdegelijk, statisch pakket van riffs, zware beatdowns en bevat bovendien een knappe afwisseling aan vocaalpartijen. Het gave contrastverschil tussen de lage grunts en de hoge, bezeten krijszang pakt erg krachtig uit. Schreibwarenfächverkaufer, Läuft en Jump ‘n’ Run zijn van hetzelfde laken een pak en zijn voorzien van een eclectische mix deathcore, elektro (hardcore) en eigenlijk alles wat ertussen zit. De muziek zit boordevol met verrassende wendingen, bizarre uitersten en het meest knappe is nog wel dat het duo indruk maakt door de toepassing van goede melodielijnen en pakkende ritmiek die per luisterbeurt groeit in aantrekkingskracht.

Wanneer We Butter The Bread With Butter vol inzet op één genre, krijgt de luisteraar ook meteen waar voor zijn geld. Zo zijn de loodzware breaks tijdens Jump ‘n’ Run, Meine Finger Sind Zu Klein en persoonlijk favoriet Piks Mich kwijlvoer voor de liefhebber van deathcore die hunkert naar laag en traag. De moshpartijen klinken allesbehalve dertien-in-één-dozijn en komen door de goede productie ultiem tot zijn recht. De reden dat Piks Mich overigens favoriet is hier komt door het heerlijk, melodisch refrein dat in combinatie met de Duitse moedertaal een perfecte combinatie blijkt te zijn. Een aanpak die ook voor Angriff Der Dönerteller geldt maar waarbij de uitwerking iets minder effectief is. Wil je je portie metal graag wat sneller hebben? Dan kom je aan je trekken tijdens Metal dat met zijn hoge tempo en achtergrondscreams een vette knipoog is naar het thrash genre. Eigenlijk bevat Das Album zoveel verschillende elementen per nummer dat het schrijven van een review haast ondoenlijk maakt om alles te benoemen.

De plaat lijkt daarmee net op een overvolle bagagetas die met lomp geweld alsnog een dichte ritssluiting heeft meegekregen. Bij het openen vliegt de inhoud er op explosieve wijze uit, maar middels een goed geschreven handleiding reikt We Butter The Bread With Butter je tevens handvatten om alles goed te ordenen. Een beetje licht gestoord moet je als luisteraar wel zijn om een tas als deze te openen want deathcore, elektro en Duitstalige zang blijft een bijzondere combinatie. Vergeleken met voorgaand materiaal klinkt het duo energieker, ruiger en evenwichtiger dan ooit tevoren. Het resultaat heeft bij ondergetekende voor een grote glimlach op het gelaat gezorgd. 85 natte tosti’s namens mij!

Score:

85/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Das Album Intro
 2. Dreh Auf!
 3. 20 km/h
 4. N!ce
 5. Schreibwarenfachverkäufer
 6. Läuft
 7. Jump ‘n’ Run
 8. Sprich Sie Einfach An
 9. Meine Finger Sind Zu Klein
 10. Piks Mich
 11. Metal
 12. Angriff Der Dönerteller
 13. Letzter Song

Line-up:

 • Marcel Neumann – Instrumenten
 • Tobias Schultka – Vocalen

Links: