Waste of Space Orchestra – Syntheosis

Roadburn, april 2018, op het hoofdpodium zien we de bands Oranssi Pazuzu en Dark Buddha Rising gezamenlijk een reis door de leegte opvoeren onder de titel Waste of Space Orchestra. Dit maakt een enorme indruk op iedereen en er wordt lang over nagepraat, zou hier een live registratie van zijn zodat we dit nogmaals mogen ervaren?

April 2019, Waste of Space Orchestra laat het studioalbum Syntheosis, een studio herinterpretatie van het geniale optreden, los op de mensheid. Na het optreden zijn de twee bands gezamenlijk de studio ingedoken om deze trip voor ons te reproduceren en dit is hiervan het resultaat. Negen nummers, samen goed voor een ruim uur aan geestverruimende muziek. Want geestverruimend is het, vanaf de opener Void Monolith wordt je meegezogen in de duistere ruimte welke hier gecreëerd wordt. Langzaam voert het ons dieper en dieper mee in het verhaal van de Seeker, Shamaan en Possesor, welke alle drie een eigen karakter meekrijgen.

Muzikaal heeft Waste of Space Orchestra ook een eigen karakter gekregen, het is niet meer Oranssi Pazuzu of Dark Buddha Rising, het is één geheel geworden. De spacey invloeden zijn sterk vertegenwoordigd maar vermengen met krautrock en tribale elementen gedragen door twee drummers welke soms uitsmeren en een drone vormen. Hierdoor voelt het alsof je tijdens de plaat getuige bent van een onaards ritueel met een duistere, oneindige bestemming. Dit natuurlijk allemaal zonder uit het oog te verliezen dat er ooit een basis van black en doom metal bestond maar enkel deze benaming zou dit enorm te kort doen.

Een trip, zoals al eerder gezegd, die je meesleept en niet meer loslaat voordat de laatste klanken van Syntheosis wegsterven. Een klein meesterwerk van twee Finse toppers uit de underground die laten horen dat een samenwerking meer kan zijn dan de som der delen zonder aan beluisterbaarheid in te boeten. Een absoluut verplichte aanschaf voor fans van (één van) beide bands en voor iedere ruimdenkende progressief ingestelde liefhebber van de hardere muziek ook buiten de hoek van de black en doom!

Score: 

93/100

Label:

Svart Records, 2019

Tracklisting:

 1. Void Monolith
 2. The Shamanic Vision
 3. Seeker’s Reflection
 4. Journey to the Center of Mass
 5. Wake Up the Possessor
 6. Infinite Gate Opening
 7. Vacuum Head
 8. The Universal Eye
 9. Syntheosis

Line-up:

 • Vesa Ajomo – Zang (shaman), gitaar
 • Toni Hietamäki – Basgitaar
 • Niko Lehdontie – Gitaar, effecten
 • Ville Leppilahti – Keyboard, effecten
 • Marko Neuman – Zang (the possessor)
 • Jukka Rämänen – Drums
 • Petri Rämänen – Basgitaar
 • Jussi Saarivuori – Elektronica
 • Jarkko Salo – Drums
 • Juho Vanhanen – Zang (the seeker), gitaar

Links: