W.A.S.P. – Golgotha

W.A.S.P. – Golgotha
Napalm Records, 2015

Wie had nou ooit in 1984 kunnen bedenken dat een band die over heel de wereld bekend werd door bloederige optredens in spannende pakjes met veel vrouwelijk naakt en sexueel expliciete uitingen in 2015 het vijftiende studioalbum zou uitbrengen? Ik niet in ieder geval, ik vond het prachtig allemaal maar Blackie Lawless, Randy Piper, Chris Holmes en de andere muzikale maten zag ik geen lang en gelukkig muzikaal leven leiden. Daar was de muziek te karig voor en het optreden te extreem. Dat het nummer Animal vanwege de extreme tekst lange tijd uit de ether en de platenwinkels werd verbannen leek ook al geen goed teken, evenals alle privé beslommeringen van de heren en het uiteindelijke vertrek van Randy uit de band. Toch bleef Blackie de band W.A.S.P. op de been houden, al werd er wel heel vaak van bezetting gewisseld. En wat nog verbazender is, muzikaal blijkt de band alleen maar te groeien.

W.A.S.P. is anno nu een volwaardige heayvy metalband met een volwassen en volwaardig geluid. Qua sound lijkt de band nog voorbij zijn oprichting te reiken en wordt terug gegrepen naar de pure zeventiger jaren metalsound, inclusief smakeloze ballads, want die horen bij de hardrock en heavy metal uit die tijd als bijtjes bij bloemetjes. De zang van Blackie doet denken aan Meatloaf en de rest van het geluid sluit naadloos aan bij tientallen bands uit die tijd. Weinig origineel dus, maar het klinkt als een klok. De radiostilte van zo’n zeven jaar lijkt de band goed te hebben gedaan, want voor mij is dit, muzikaal gezien, misschien wel het beste W.A.S.P.-album ooit.

Vooral als de mannen flink gas geven en de gitaren laten zingen is het heerlijk om naar te luisteren. Jammer dan dat men net even te vaak het tempo weer laat zakken. Het zit muzikaal allemaal prima in elkaar tegenwoordig. Alle instrumenten (vooral de leadgitaar) komen prima uit de verf, mede door de glasheldere productie. Mij heeft de muzikale kwaliteit in ieder geval uiterst aangenaam verrast en vooral het titelnummer Golgotha is een absoluut muzikaal hoogtepunt.

Blackie zelf is van het ene uiterste naar het andere uiterste gegaan en is tegenwoordig volledig in het geloof opgegaan en de verwijzingen in Golgotha zijn dan ook niet cynisch bedoeld, ook al is het geen thema-album en ligt het er verder niet al te dik op. Voor nu heb ik vooral genoten van de muziek op dit album. Lang zullen ze leven!

Tracklisting:
wasp

 1. Scream
 2. Last Runaway
 3. Shotgun
 4. Miss You
 5. Slaves Of The New World Order
 6. Eyes Of My Maker
 7. Hero Of The World
 8. Golgotha

Line-up:

 • Blackie Lawless – Zang, gitaar
 • Doug Blair – Lead Gitaar
 • Mike Duda – Bass
 • Mike Dupke – Drums

Links: