Warforged – I: Voice

Angst, horror, twijfelen aan je geestelijke gezondheid en je diep ongemakkelijk voelen. Dat zijn niet gauw beschrijvingen die men met muziek associeert. Toch weet deze band het voor elkaar te krijgen! Het Amerikaanse Warforged debuteert met een album waar een wel heel erg duistere toon in zit: I:Voice.

De band is nog vrij jong, opgericht in 2012, en heeft twee demo’s en een EP uitgebracht. Dit jaar brengen zij dus het debuterende album. De herrie van de heren wordt omschreven als diepe, krachtige muziek wat men combineert met visuele inhoud in de hoop om het genre voort te duwen en inspiratie te verlenen voor de volgende generatie van metalmuzikanten. Gecategoriseerd als death metal, maar met progressieve, blackened en technical deathinvloeden zeker geen doorsnee band in dit genre! Vanwaar dan de ietwat aparte omschrijving in de opening van dit artikel? Luister en oordeel zelf (op eigen risico):

Het nummer voelt beladen en chaotisch en draagt een zeer duistere klank. Samen met het visuele plaatje van de videoclip doet het inderdaad wel sterk denken aan een soundtrack voor een verschrikkelijke nachtmerrie, zoals in een van de reacties onder de video is te lezen. En wie denkt dat dit nummer een unicum is op het album, komt van een ijskoude kermis thuis. Zo hebben bijvoorbeeld de opener en de tweede track dezelfde discomfort van een zodanig niveau, dat zelfs de akoestische, kalme onderbrekingen in het nummer een gevoel van wanhoop en ongemak met zich mee brengen.

Het album zelf bedraagt negen nummers met een gemiddelde speellengte van haast acht minuten. Met zulke muziek, wat zoveel impact heeft, is dat nog een hele kluif om in één zit in je op te kunnen nemen. Toch heeft uw trouwe redacteur deze nachtmerrie overwonnen en overleefd en ben ik diep onder de indruk van deze plaat! Het is even goed en aandachtig luisteren, maar hier zit absoluut een vakmanschap van de hoogste kwaliteit in. Het is allemaal goed doordacht, de muzikanten zijn ontzettend getalenteerd en de blastbeats en gitaarsolo’s zijn om je vingers bij af te likken, zo goed. De vocalen wisselen tussen wanhopig geweeklaag en zeer kille schreeuwen en bezorgen keer op keer kippenvel. De complete productie van het album is geniaal uitgevoerd en draagt bij aan de enorme ‘wall of dissonant sounds’ dat de Amerikanen hier neerzetten.

Shit man… ik ben echt eventjes ontdaan door I: Voice van Warforged. Wat een ontzettend indrukwekkend (doch angstaanjagend) debuut! Ik wil de lezer wel adviseren om dit album niet te luisteren als; men in het donker zit, men alleen is, als er scherpe voorwerpen in de buurt zijn of als men gevoelig is voor nachtmerries. Deert dit alles jou niet? Dan raad ik het absoluut aan om deze plaat aan te schaffen!

Score:

83/100

Label:

The Artisan Era, 2019

Tracklisting:

 1. We’ve Been Here Before
 2. Beneath the Forest Floor
 3. Cellar
 4. Nightfall Came
 5. Voice
 6. Eat Them While They Sleep
 7. Willow
 8. Old Friend
 9. The Color of My Memory

Line-up:

 • Adrian Perez – zang, keyboard
 • Jace Kiburz – gitaar
 • Max Damske – gitaar
 • Alex Damske – basgitaar
 • Jason Nitts – drums

Links: