Warfect – Spectre of Devastation

Dat 2020 een jaar blijkt waarin thrash metal een absolute wederkeer van jewelste kent, staat buiten kijf. Kijk maar naar de talloze goede releases van onder andere Warbringer, Havok, Testament, Hazzerd, Assassin, Surgical Strike, Bütcher, Annihalator en nog zoveel meer. Inmiddels zijn we aangekomen in het laatste kwartaal van dit toch wel dubieuze jaar en krijgen we van het Zweedse Warfect nog even een thrashplaat in de schoenen geschoven. Verwacht furieuze drums, scheurende gitaren en grimmige vocalen. En los!

Het start allemaal wat omineus met oorlogstrommels en twee gitaarriffs in mineur bij de titeltrack en tevens intro, om vervolgens met driehonderd kilometer per uur de speakers uit te knallen met Pestilence. Wat een bak energie, damn! Dit zijn tempo’s waar het Poolse Vader zijn petje voor afneemt. En wat klinkt Fredrik (ex-Lord Belial) smerig, zeg. En de gitaarsolo is om de vingers bij af te likken, zo goed. Poeh, een hele bevalling die eerste track. Je moet er haast van bijkomen, zeg maar. Maar die kans krijg je niet, want Rat King gooit er nog even een schepje bovenop. Met het tempo op tweehonderdvijftig beats per minute (jawel, ik heb er een metronoom naast gehouden) staat de versnellingsbak in de zesde versnelling en draaien de turbo’s overuren door het hoge gehalte lachgas wat zojuist in de motor is geïnjecteerd. En tja, blastbeats! En dat op dit tempo. Ik ben om.


Waarschijnlijk moet er even getankt worden, want het gaspedaal mag er bij Left to Rot eindelijk een beetje van af. Dan nog is het net als tanken terwijl de auto nog met zeker 160 kilometer per uur door tuft. Hoe dan ook, het nummer is erg catchy. Niets lijkt te gek voor deze mannen. Ik bedoel, zelfs Caesar blijft niet ongespaard! Liefhebbers van de ride cymbal en het betere vingertabsoleerwerk (is dat een woord?) doen er goed aan om Into The Fray aan te slingeren. Tevens heeft dit nummer wat weg van de rauwe bruutheid van de track Devil’s Spawn Attack van Necrophobic. Het enige wat dan nog ontbreekt is de ‘Iiiyaaaaaaaaah’ waar bijvoorbeeld Tom Araya (Slayer) zo bekend om stond. Lekkere track!

Voor een tweede maal wordt er op los geblast op het drumstel als Colossal Terror van start gaat en hoe toepasselijk lijkt de titel als men de drummer, Manne, even in gedachten neemt. Wat een absoluut beest is deze man. Hetzelfde kan gezegd worden over de gitaren. Om de palm mutes en tremolostukken op deze snelheden zo strak te kunnen spelen is uitermate moeilijk en Fredrik doet het laten klinken alsof het niets is. Dat gevoel van absolute destructie is nog niet voorbij, want Witch Burner en Dawn of the Red zijn nog aan de beurt. En jawel hoor, Kris krijgt ook een moment om te schijnen. Dit gebeurt bij de opening van Dawn of the Red, waar de beste man samen met de drummer los mag.

Voordat je gaat luisteren naar Spectre of Devastation van Warfect, raad ik je aan om jezelf eerst aanvullend te verzekeren voor tenminste twaalf behandelingen bij een fysiotherapeut. Geloof me, jouw nek zal je dankbaar zijn. Wat een beukplaat is dit, zeg! Razendsnelle thrash van een uiterst hoog niveau en een aanrader voor eenieder die het genre waardeert.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Spectre of Devastation
 2. Pestilence
 3. Rat King
 4. Left to Rot
 5. Hail Caesar
 6. Into the Fray
 7. Colossal Terror
 8. Witch Burner
 9. Dawn of the Red

Line-up:

 • Fredrik Wester – Zang, gitaar
 • Kris Wallstrom – Basgitaar
 • Manne Flood – Drums

Links: