Warbringer – Weapons Of Tomorrow

Ondanks alle toestanden, blijkt 2020 toch al een uitstekend jaar voor thrash metal te zijn. Een nieuw album van Testament, Sepultura en Havok, maar ook van minder bekende bands als Bonded en laatst nog één van eigen bodem (Black Rabbit). Nou, rol die mouwen maar op, want hier is Warbringer met Weapons Of Tomorrow.

Bruut geweld is waar mijn metalen hart naar smacht en bruut geweld is exact wat men op dit album aantreft. Recht voor zijn raap en ongecensureerd stevig begint de plaat met Firepower Kills, een thrashnummer die van dit genre alle boxen aantikt. Scheurende gitaarsolo’s, snelle gitaarriffs-en akkoorden en de drummer op standje turbo. Het energieniveau knalt door het plafond heen en de zang van John Kevill is heerlijk grim en sinister. Sweet! Meer graag.

En meer is wat men krijgt. Even een klein beetje bijkomen van de opener met The Black Hand Reaches Out: een mid-tempo nummer met een hoog headbang-gehalte en briljant soleerwerk. Oké, echt bijkomen is het niet, maar je snapt me wel. Het betere tremolo-picking volgt kort daarna in track nummer drie (al lijken de tremolo-stukken die wat hoger op de hals worden gespeeld wel veel bijgeluid te hebben van schrapende plectra). Dat is te vergeven, want wat de twee gitaristen daar spelen is gewoon lastig op zo’n tempo. Oh ja, metal aan de steroïden tref je in in de track, Unraveling. Bloedverziekend snelle riffs en drums. In het kader van ‘alles moet kapot’. Machtig nummer.

Maar dit album is niet alleen maar ‘thrash all the way’. Diversiteit lijkt zijn weg te hebben gevonden bij de heren en er volgen een paar interessante en zeer toffe verrassingen. Neem de akoestische tokkelstukken en de haast fluisterachtige, blackmetalzang van Defiance of Hate. Over black metal gesproken: in Heart of Darkness maakt de formatie een klein zijstapje naar dit genre. De basgitaar die begint met een soort wals, twee akoestische gitaren die hier overheen tokkelen en dan, na zo’n veertig seconden, gaat mijn zwartgeblakerde metalhart tekeer als Carlos een ziek stukje blastbeats eruit ramt. Melancholische, licht melodische en verdomd pakkende black was wel het laatste wat ik op een thrashplaat had verwacht, maar het werkt wel erg goed. Een dikke favoriet!

De derde favoriet, en tevens het derde buitenbeentje, is de track Notre Dame (King of Fools). Opnieuw is er een blackened sausje gegoten over het hoofdgerecht, maar ditmaal tref je wel wat meer thrash gedurende het nummer. De energie is hier heerlijk en als kers op de spreekwoordelijke taart zijn er die duellerende solo’s. Dat is nou flinke oorporno, regelrecht tot op het trommelvlies.

Verrassend lekker en verdomd fraaie dynamiek! Dat vat het nieuwe album van het Amerikaanse Warbringer wel goed samen. De energie, de riffs, de zang, de drums, de afwisseling, de blackmetalelementen… allemaal puik in orde op Weapons Of Tomorrow. Een zeer solide kandidaat om hoog op menig jaarlijst te eindigen.

Score:

86/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Firepower Kills
 2. The Black Hand Reaches Out
 3. Crushed Beneath the Tracks
 4. Defiance of Fate
 5. Unraveling
 6. Heart of Darkness
 7. Power Unsurpassed
 8. Outer Reaches
 9. Notre Dame (King of Fools)
 10. Glorious End

Line-up:

 • John Kevill – Zang
 • Adam Carroll – Gitaar
 • Chase Becker – Gitaar
 • Chase Bryant – Basgitaar
 • Carlos Cruz – Drums

Links: