War Inside – S.U.T.U.R.E

War Inside – S.U.T.U.R.E
Finisterian Dead End, 2016

De Fransmannen van War Inside timmeren sinds 2008 aan de weg. In 2011 ziet hun demo het levenslicht, drie jaar later volgt debuutalbum Welcoming the Crow. S.U.T.U.R.E is het derde werkstuk van dit blackened deathmetalgezelschap.

Er is goed nagedacht over dit album door War Inside, zowel wat muzikale inhoud betreft als de wijze waarop de cover is vormgegeven met een bijzonder fraai stukje artwork: het gunt de luisteraar alvast een inkijkje in de duistere taferelen waar de plaat bol van staat, maar die tegelijkertijd nooit helemaal ontsluierd lijken te worden. War Inside verkent de grenzen tussen vunzigheid en meer verfijnde esthetiek, tussen vlees en geweten, en de rol van de kunstenaar in relatie tot totale ontmenselijking. Genoeg te beleven dus met deze Franse metalformatie.

De toon van S.U.T.U.R.E wordt gezet met Demiurge, een track die even heftig begint als eindigt en in de tussenliggende minuten een grote variëteit laat horen in tempowisselingen, melodische riffs, stampende drums en afwisselend ijzige, schreeuwende zang en zware grunts. The Milgram Whore (briljante titel!) is een lekker snel en heftig nummer, die als een wervelstorm voorbij raast. In Name Us Defective worden melodische thrash- en deathmetalinvloeden gecombineerd tot een bewogen geheel. Het geluid doet denken aan het werk van de Zweedse collega’s van Hypocrisy.

Precies halverwege S.U.T.U.R.E wordt een vredig momentje ingebouwd met het instrumentale nummer Penance, om daarna gelijk weer alle lijken uit de kast te trekken met het ongelooflijk wrede Cold As Dead en Maggots On Candies (nog zo’n bevallige titel). Maar met Rictus wordt pas echt gepiekt door de band. De tweede helft van dit nummer verzandt in een totale, magnifieke chaos. Wat een epische opbouw kent dit nummer, compleet met extreme zangpartijen en buitengewoon vinnig gitaar- en drumwerk. En zanger Terreur? Die doet zijn naam eer aan: de overgang naar de stilte wordt na een explosie van furiositeit gemarkeerd door een laatste, ijzingwekkende kreet die langzaam uitdooft.

S.U.T.U.R.E is een brute, krachtige plaat geworden die in geen enkele cd-kast misstaat, mits ie ook gedraaid wordt natuurlijk. Zelf vergelijken de heren zich op hun Facebookpagina al met de groten der aarden: Behemoth en Dissection. Dat ze op de goede weg zijn, is een ding dat zeker is en het stemt dan ook nieuwsgierig hoe deze band zich verder zal ontwikkelen. Maar een een-op-eenvergelijking? Nee, daar is het nog wat te vroeg voor.

Tracklisting:
War Inside 200x200

 1. Demiurge
 2. The Milgram Whore
 3. Body Bones
 4. Name Us Defective
 5. Penance
 6. Cold As Dead
 7. Maggots On Candies
 8. Connivance
 9. Rictus

Line-up:

 • Terreur – vocalen
 • Ed’ – gitaar
 • Nico – gitaar
 • Matthieu – bas
 • Tom – drum

Links: