Wang Wen – Sweet Home, Go!

Pelagic doet dit najaar mooie dingen. Bij de indrukwekkende lading binnen het post-genre vinden we ook deze plaat van het Chinese Wang Wen. Het is reeds de negende full-length van dit gezelschap uit Dalian en nog nooit heeft Zware Metalen er een review van kunnen voorzien. Pelagic maakt het deze keer wel mogelijk en daar ben ik alvast erg blij om, want het biedt me de mogelijkheid om deze Chinese parel te ontdekken.

 

band-wang-wen-p2-mask9

 

Toegegeven, het duurde langer eer het kwartje viel bij deze band. Ergens hebben deze Chinese wel wat raaklijnen met bands als Mogwai of Mono, waarbij vrolijke tintelingen niet de hoofdmoot vormen van het muzikale geheel, maar er een geleidelijke opbouw is. Wang Wen kruipt door een duisternis die geladen is met dark ambient en donkere orchestratie en kan eveneens doordringende stukjes op piano of gitaar voorzien, maar het geheel wordt nooit overladen. Deze artiesten experimenteren dus niet met contrasten zoals Mono dat doet, maar ze kunnen wel op een vergelijkbare manier droomlandschappen creëren die op heel wat momenten donker aanvoelen.

Daarnaast is het wat wennen om een trompet (denk David Lynch) en een vioolpartij naast de tintelende gitaarlijnen te horen, maar het geeft deze Chinese band een zekere eigenheid mee die wat moet wennen. Soms klinkt het misschien net iets te gek, zoals het knotsgekke deuntje dat we doorheen Lost in the 21st Century terug horen komen. Ga er gerust eens een uur en een kwartier voor zitten, want Pelagic Records heeft zelfs deze ganse full-length digitaal vrijgegeven.

 

 

Hopelijk zorgt het label ervoor dat deze nieuwe telg van Wang Wen onder de aandacht komt, want dat verdienen deze Chinezen. In vergelijking met de andere releases binnen het genre dit najaar is het werk van deze heren wel wat langer uitgesponnen met hier en daar een jazzy fase, een donkere opbouw en met minder breekpunten dan bijvoorbeeld het laatste werk van Mono. Geef deze release iets meer tijd, maar je zult er geen spijt van krijgen als je op zoek bent naar innovatief post-rockwerk van de bovenste plank.

wangwen_shg_cover

Label:

Pelagic Records, 2016

Tracklisting:

 1. Netherworld Water
 2. Red Wall and Black Wall
 3. Heart of Ocean
 4. Children’s Palace
 5. Lost in the 21st Century
 6. Sweet Home, Go!
 7. Reset

Line-up:

 • XieYugang – Gitaar
 • Zhang Yanfeng – Synth
 • Lian Jiang – Drums
 • Geng Xin – Gitaar
 • Zheng Zi – Bas

Links:

Score: 83/100

Geef een reactie