Wampyric Rites/Nansarunai – The Astounding Proliferation Of Rites

Opnieuw een release van Inferna Profundus Records. Dit Litouwse label heeft een zomeroffensief klaar staan. Rond 1 juli van dit gezegende jaar zullen we geconfronteerd worden met heel wat ruwe, rauwe ondergrond blackmetalwerkstukken op vinyl, waarvan ik er een hele hoop van een review voorzag. Je zoekt best naar albumreviews betreffende het laatste werk van bands als Jure Grando, Abyssal Temple, Trembling Void en Forbidden Tomb als de ruwheid en botheid van black metal je wel aanspreekt. Deze laatste band bracht ook al een split uit met de op deze The Astounding Proliferation Of Rites aanwezige Indonesische band, Nansarunai. Ditmaal worden de Aziaten vergezeld van Wampyric Rites uit Equador. Een band die deel uitmaakt van de Pure Raw Underground Black Metal Plague Circle. De Equadorianen leveren de eerste vier nummers aan, terwijl Nansarunai de laatste drie voor zijn rekening neemt.

Het werk van Wampyric Rites start met een intro die vooral zijn wortels heeft steken in de ambient. De ruwheid van deze Equadorianen komt pas echt naar boven vanaf het tweede nummer. Scherpe keelklanken, schurende gitaarpartijen en een opzwepende drum met daar over, onder en doorheen een eenvoudige leadlijn die je direct doet verstarren. Zo ijzig en koud. En opnieuw weer die ambient-achtige synthpartijen. Bijzondere combinatie. Het werkt echter wel. Dreigende leadpartijen kondigen het derde nummer aan, een nummer dat zich vervolgens hierdoor volledig laat leiden. Het zijn de messcherpe vocale uithalen en de veranderende drumthema’s die de variatie aanbrengen. Variatie is echter in deze context een te complex woord, ook voor de rest van de nummers trouwens.

Nansarunai opent ook op een ambient-achtige wijze, het krijgt echter wel wat Oosters aanvoelende ondertonen mee. De intro waarvan hier sprake, lijkt volledig verwerkt te zitten in het eerste volwaardige nummer. Ook hier is het fundament er één van rauwe niets ontziende black metal in zijn puurste vorm. Keelklanken die als een mes door bevroren boter snijden, schuurpapieren riffstructuren en tel daar dan ook nog eens een erg scherpe productie bij en dan weet je dat er weinig ruimte is voor enig sentiment. Aan een hoog tempo razen de Indonesiërs door hun nummers heen. In de verte doet hun muziek me wat aan het oudere werk van Setherial denken.

Deze split is wel degelijk voer voor de blackmetalliefhebber die het liever wat robuuster, ruwer en rauwer heeft en die zich niet graag laat zien in shirts van bands met een moderner geluid.

Score:

70/100

Label:

Inferna Profundus Records, 2022

Tracklisting:

  1. Wampyric Rites I
  2. Wampyric Rites II
  3. Wampyric Rites III
  4. Wampyric Rites IV
  5. Nansarunai Tri Hita Karana I
  6. Nansarunai Tri Hita Karana II
  7. Nansarunai Tri Hita Karana III

Line-up:

Wampyric Rites

  • Wampyric Strigoi – Zang
  • Eblis Destructor – Drum

Nansarunai

  • Onbekend

Links: