Waldgeflüster – Dahoam

Waldgeflüster is een Duitse band, afkomstig uit Beieren, en is zeer actief als het aankomt op het uitbrengen van albums. In vijftien jaar verschenen er zeven stuks, waarvan album vijf en zes respectievelijk in 2019 en 2020 verschenen. Album zeven is Dahoam en hoewel de band als blackmetal te boek staat, is dat bij Waldgeflüster net even anders. Voor snelle furieuze black zit je verkeerd, deze Duitsers zijn meer van de sfeer en akoestische folk stukken. Sterker, van de zeven nummers zijn er vier als een soort van intermezzo gebruikt.

Het album begint traag, A Taglachinger Morgen is één van die vier korte nummers en kabbelt zeer rustig naar het eerste echte nummer van deze plaat: Im Ebersberger Forst. We horen lekker opzwepende up tempo black, met een fijne stem. Voor zover dat gaat bij blackmetal. Referentie: Harakiri for the Sky, maar dat ook met cleane zang. Waldgeflüster heeft echter wel de vervelende gewoonte om nummers op te delen in te veel stukken. Up tempo begin, rustpuntje, opbouw naar ogenschijnlijk een sneller stuk, maar toch weer een rustpuntje, dan het snelle stuk, een clean rustig stuk, snel stuk, afbouw naar het einde, rekken van het nummer, folkstukje, einde nummer. Intermezzo Am Stoa is overbodig. Na twintig van de vijftig minuten ben ik nog niet heel erg overtuigd.

Am Talzlwurm verbetert de blik. Dit is een fijn nummer, dat vooral aan de snellere kant van het black metal spectrum bivakkeert. Natuurlijk is er het rustige stuk – dat lijkt wel een verplichting – maar het is nuttig en helpt het nummer op de goede weg. In da Fuizn is dan weer een kort nummer dat niets toevoegt. Mim Blick aufn Kaiser begint ingetogen en dat doet hopen op een uitbarsting, die ook volgt. Samen met Am Talzlwurm is dit het beste nummer van Dahoam. Het slotstuk zorgt ervoor dat de score wat verder zakt: ruim vijf minuten akoestisch gepingel en kampvuur gezang zorgt voor een onbevredigend einde.

Waldgeflüster lijkt met zeven albums in vijftien jaar vooral voor kwantiteit te gaan en dit album is daar eigenlijk wel illustratief voor. Ja, er staan twee zeer sterke nummers op, maar ook minimaal drie die ronduit opvullers zijn. Overbodig vooral. Voor fans van de band is dit een goede aankoop, de Duitsers zijn niet van het radicaal wijzigen van de koers in de afgelopen jaren. Voor fans van folky black is een luisterbeurt ook zeker de moeite wel waard.

Score:

70/100

Label:

AOP Records, 2021

Tracklisting:

 1. A Taglachinger Morgen
 2. Im Ebersberger Forst
 3. Am Stoa
 4. Am Talzlwurm
 5. In da Fuizn
 6. Mim Black aufn Kaiser
 7. Am Wendelstoa

Line-up:

 • Winterherz – Zang, gitaar, keyboards, programmering
 • Arvagr – Bass, zang
 • Thomas Birkmaier – Drums
 • Markus Frey – Gitaar
 • Dominik Frank – Gitaar, zang

Links: