Vyre – Weltformel

Derde langspeler van de Duitse formatie Vyre. Deze band is samen sinds 2011 en gezien zijn uitgebreide line-up mag je de Vyre behoorlijk stabiel noemen. Ze maken zelf melding van de termen ‘postmetal’ en avantgarde, zoals collega Yves Pelgrims ook al liet weten in de review van het album The Initial Frontier Pt. 1. Postmetal zou ik het helemaal niet noemen, avantgarde… dat is een andere zaak.

Dit kan ik namelijk wel als avantgarde aanzien, in die zin dat Vyre een bepaalde verwantschap vertoont met aangelengde blackmetalbands (ik noem het even darkmetalbands) die halfweg de jaren ’90 hun blasts aan de kant legden en gelaagde, symfonische metal begonnen te spelen met een zekere mate van extremiteit, maar toch vooral een zekere mate van kunstzinnigheid. In het geval van Vyre is de avantgarde-darkmetal vermengd met scifi-elementen (keys), melodische gitaarlijnen en wat klassieke instrumenten (The Hitch,We Are Not Small). Denk hierbij gerust aan het Hypnotic-album van Thyrane, het Tidfall-album Nucleus en wat extra Manes/Arcturus-dramatiek. Zegt het u maar weinig, dan zal Weltformel niets voor u zijn.

De productie van dit album is vooral de reden waarom ik dit niet uitgesproken ga aanprijzen. De keys en synths zijn absoluut niet subtiel gemixt, terwijl het toch echt geen catchy industrialband is. Aan de andere kant staan de vocalen zo hard als bij een Crematory, terwijl het Engels op zich nu ook weer niet zo sterk is (net zoals bij Crematory).  Veel ideeën, dat wel, de uitwerking kon volgens mij echter stukken beter.

Score:

71/100

Label:

Super Chaos Records, 2018

Tracklisting:

 1. Alles auf Ende
 2. Shadow Biosphere
 3. Life Decoded
 4. Tardigrade Empire
 5. The Hitch (We Are Not Small)
 6. We Are the Endless Black
 7. Away Team Alpha

Line-up:

  • Android – Drum
  • Hedrykk F. Gausenatt – Gitaar, bas
  • Zyan – Gitaar
  • Cypher D. Rex – Zang
  • Faruk – Keyboard, synth
  • Nostarion – Cello

Links: